Napravite ukusne "cornish" pite: Neizostavan dio britanske kuhinje
Cornish pite predstavljaju neizostavni dio britanske kuhinje i omiljeni su izbor za ukusan međuobrok ili ručak.
Iako se često mogu pronaći u prodavnicama, ništa ne može zamijeniti domaću verziju s punjenjem po vlastitom izboru. Bilo da više volite povrtne varijante ili one s mesom, ovaj jednostavan recept omogućava vam da kod kuće napravite savršene pite. Recept za tradicionalnu Cornish pitu s goveđim mesom donosi kuharica Debbie Major za Delicious Magazine.
Za početak, potrebno je zamrznuti margarin i mast najmanje jedan sat, dok ne postanu čvrsti. Zatim se brašno i so prosiju u veliku zdjelu. Zamrznuti margarin i mast naribaju se na krupno direktno u brašno, pri čemu je korisno povremeno posipati malo brašna preko masnoće kako se ne bi lijepila. Potom se sve zajedno utrljava vršcima prstiju dok se ne dobije mrvičasta smjesa, a zatim se dodaje hladna voda i mijesi tijesto dok ne postane glatko. Tijesto se potom umota u prozirnu foliju i ostavi da odstoji jedan sat u frižideru.
Novi detalji pucnjave u Sarajevu: Almer Inajetović zadobio povrede opasne po život
Za pripremu fila, potrebno je pomiješati sitno narezano goveđe meso, repu i krompir, te dodati sjeckani crveni luk i kašičicu soli. Ohlađeno tijesto se podijeli na šest jednakih dijelova i svaki se razvalja u krug prečnika oko 20 cm. Fil se zatim ravnomjerno rasporedi na svaki krug, a tijesto se preklopi kako bi se formirali polukrugovi. Rubovi se pritisnu i uviju prstima, a pite se zatim premažu umućenim jajetom.
Prije pečenja, pite se trebaju još jednom rashladiti – ostave se na plehu obloženom papirom za pečenje i stave u frižider na jedan sat. Rerna se zagrije na 180 stepeni (160 stepeni ako koristite ventilator) ili plin na 4. Prije pečenja, na vrhu svake pite naprave se mali prorezi, a zatim se peku jedan sat dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Za ovaj recept trebat će vam: 100 g tvrdog margarina, 100 g masti, 450 g bijelog brašna za hljeb, pola kašičice soli, 200 ml hladne vode, 450 g goveđeg mesa, 225 g oguljene repe, 600 g oguljenog krompira, 225 g luka, jedna kašičica soli i jedno srednje jaje.
Savršeno pečene, hrskave izvana, a sočne iznutra, ove domaće Cornish pite sigurno će postati stalni dio vašeg kućnog jelovnika.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.