Tajna najukusnijeg toplog jela: Napravite idealni goveđi paprikaš

1
Radiosarajevo.ba
Tajna najukusnijeg toplog jela: Napravite idealni goveđi paprikaš
FOTO: Coolinarika / Ilustracija

S dolaskom septembra i nižih temperatura, mnogi posežu za toplim i zasitnim jelima, a malo šta pruža više utjehe od tanjira domaćeg goveđeg paprikaša.

Iako je priprema ovog jela jednostavna, kuharica Katie Workman, osnivačica bloga The Mom 100, tvrdi da je ključ bogatijeg i mekšeg mesa, jabukovo sirće.

Prema njenim riječima, dodatak jabukovog sirćeta i jabukovog soka ne samo da omekšava meso zahvaljujući blagoj kiselosti, već i daje slatkasto-kiselkastu aromu koja jelu daje pravi jesenji karakter. Ovaj paprikaš ne sadrži klasične temeljce od paradajza ili goveđe supe, već se oslanja na prirodnu kiselost i slatkoću jabuke, što ga čini laganijim i svježijim za nepce.

Preljević upozorava: Negator genocida je za Čovićeve medije relevantan glas njemačke politike

Preljević upozorava: Negator genocida je za Čovićeve medije relevantan glas njemačke politike

Recept zahtijeva goveđe meso za paprikaš, luk, praziluk, krompir, mrkvu, timijan, jabukovo sirće, jabukovu rakiju i malo paradajz pirea. Meso se prvo začini i pobrašni, zatim kratko proprži dok ne dobije zlatnu boju. Nakon toga se proprže luk i praziluk, a sve se zajedno krčka s jabukovim sokom i ostalim sastojcima preko dva sata.

Pred kraj kuhanja dodaju se krompir i mrkva, koji se kuvaju još 30 do 40 minuta, dok ne postanu potpuno mekani. Rezultat je gusti, mirisni paprikaš u kojem se meso raspada pri svakom zalogaju, a okus jabukovog sirćeta daje mu dodatnu dubinu i balans.

Ovaj recept je idealan za hladne jesenje večeri kada tražimo obrok koji grije i tijelo i dušu. Uz krišku domaćeg hljeba, goveđi paprikaš s jabukovim sirćetom brzo može postati omiljeni klasik za cijelu porodicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije