Jeste li čuli za arepe? Recept za kukuruzne pogačice koje se u Kolumbiji jedu od jutra do večeri

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za arepe? Recept za kukuruzne pogačice koje se u Kolumbiji jedu od jutra do večeri
Foto: Printscreen / Arepe

Arepa je temelj kuhinje u Kolumbiji i Venzueli, a svaka regija u tim zemljama ima svoj recept. Riječ je o kukuruznim pogačicama koje se mogu peći na roštilju i pržiti u tavi na šporetu. One se pune različitim nadjevima ili jedu samostalno u slatkim i slanim varijantama.

Arepe se mogu poslužiti za doručak uz topao kakao, prerezati po pola i nadjenuti različitim punjenima – od obične šunke i sira do pečene piletine, te servirati za ručak ili večeru.

Tradicionalne arepe pripremaju se od kukuruznog brašna po imenu masarepa. Kućanstva u Latinskoj Americi samostalno melju svoje kukuruzno brašno, no ovu mješavinu moguće je nabaviti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu.

Elmedin Konaković u Dohi: Sastanak sa premijerom i ministrom vanjskih poslova Katara

Elmedin Konaković u Dohi: Sastanak sa premijerom i ministrom vanjskih poslova Katara

U receptu se može upotrijebiti i "obično" kukuruzno brašno, no s njime nećete dobiti odgovarajući okus i teksturu arepe.

Sastojci za arepe:

  • 600 ml tople vode
  • 350 g kukuruznog brašna masarepa
  • 150 g naribanog punomasnog sira
  • 50 ml punomasnog mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 2 čajne kašike soli
  • 2 čajne kašike šećera
  • ulje za pečenje

Priprema arepa:

  • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno masarepa sa soli i brašnom. Dodajte maslac sobne temperature i naribani sir pa sve zajedno pomiješajte.
  • U brašno postepeno ulijevajte toplu vodu i punomasno mlijeko. Sjedinite sastojke u jednu smjesu. Imajte na umu da će smjesa biti ljepljiva.
  • Pustite da se smjesa odmori nepokrivena u zdjeli oko pet minuta.
  • Potom podijelite tijesto na deset jednakih dijelova. Formirajte smjesu u kuglice, a potom ih spljoštite vlažnim rukama u pogačicu debljine oko jednog centimetra.
  • Ispecite ih na zagrijanoj i namašćenoj tavi oko tri minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Arepe bi trebale biti hrskave izvana te mekane iznutra.
  • Poslužite ih uz prilog po želji. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije