Tajna najukusnije supe: Jedan sastojak zbog kojeg je užitak zagarantovan

0
Radiosarajevo.ba
Tajna najukusnije supe: Jedan sastojak zbog kojeg je užitak zagarantovan
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Domaće supe su omiljena utjeha u hladnijim mjesecima, a često se pripremaju od sezonskih i svježih sastojaka.

Bilo da je riječ o supi od krompira i praziluka, mrkve i korijandera ili bundeve, ove jednostavne, hranjive supe lako se prilagođavaju različitim ukusima i prehrambenim navikama. Hrskavi hljeb sa strane čini ovo jelo još utješnijim. Sada stručnjaci za hranu otkrivaju jedan jednostavan sastojak koji može značajno unaprijediti ukus bilo koje supe, praziluk.

Prema savjetima s kulinarske platforme Allrecipes, poriluk može dati posebnu teksturu i suptilniji, bogatiji okus supama.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo: "Ovo su trenutno najtraženija zanimanja"

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo: "Ovo su trenutno najtraženija zanimanja"

Stručnjakinja za hranu objasnila je da praziluk često ostaje u sjeni luka i bijelog luka, iako pripada istoj porodici allium. "Poriluk ima nježniji i blago sladak ukus, a njegova prava prednost je u teksturi", navodi ona.

Jedan od jednostavnih načina da se koristi praziluk u kuhanju je da se uvrsti u mirepoix, klasičnu mješavinu luka, mrkve i celera koja čini osnovu mnogih jela. U ovoj kombinaciji, luk se može zamijeniti prazilukom ili koristiti zajedno s njim. Najbolji način pripreme je lagano dinstanje na maslacu ili maslinovom ulju dok ne omekša i karamelizuje se.

Poriluk se posebno dobro slaže s kremastim supama, poput one od krompira i praziluka ili supe od bundeve, jer se njegova mekana tekstura lako stapa s drugim sastojcima. Stručnjaci savjetuju upotrebu bijelog i svijetlozelenog dijela praziluka, koji se lako reže na tanke kolutiće, brzo kuha i daje jelu glatku strukturu.

Za razliku od luka ili ljutike, poriluk je manje vlaknast i blag za razliku od bijelog luka, ali nenametljivog ukusa. Upravo zbog toga je idealan za sve koji žele obogatiti svoju supu dodatnim slojem ukusa, bez prejakih mirisa ili intenzivnih začina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije