Starinski recept koji miriše na djetinjstvo: Pita od jabuka koja se topi u ustima
Pita od jabuka je jedna od najomiljenijih poslastica za sve generacije, a mi vam donosimo recept po kojem ćete je pripremiti na najbrži način
Vrijeme pripreme je oko 15 minuta, a peče se 45 minuta. Recept je jednostavan za pripremu i dovoljan za 10 porcija.
Sastojci
Za tijesto:
Pronađena tri tijela u Čačku: Monstruozni detalji dvostrukog ubistva i samoubistva porodice iz BiH
- jaja
- Čvrsti jogurt
- Šećer
- Glatko brašno
- Ulje
- Prašak za pecivo
- Vanilin šećer
- Naribana korica limuna
Miriše na djetinjstvo: Pogača gotova za manje od pola sata
Za nadjev:
- Jabuke
- Šećer
- Vanilin šećer
- Rum
- Griz
- Cimet
- Naribana korica limuna
Priprema
U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke za tijesto i prosijte ih. U drugoj posudi mikserom sjedinite mokre sastojke. Na kraju, suhe sastojke dodajte mokrima i kratko sve zajedno izmješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Polovicu smjese izlijte u nauljen i pobrašnjen lim za pečenje dimenzija otprilike 30 x 40 cm. Pecite 10 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stepeni.
Brzi kolač od samo dvije jabuke: Trebat će vam 10 minuta za pripremu
Dok se prvi sloj peče, pripremite nadjev. Jabuke ogulite, naribajte pa dobro iscijedite višak soka. U posudu stavite naribane jabuke, obje vrste šećera, rum, griz, cimet i naribanu koricu limuna. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
Po polupečenom tijestu ravnomjerno rasporedite pripremljeni nadjev od jabuka. Poravnajte ga pa prelijte ostatkom smjese za tijesto.
Vratite kolač u pećnicu i pecite još 35 minuta na 180 stepeni. Kad se malo ohladi, posipajte ga šećerom u prahu i poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.