Starinski recept koji miriše na djetinjstvo: Pita od jabuka koja se topi u ustima

3
Radiosarajevo.ba
Starinski recept koji miriše na djetinjstvo: Pita od jabuka koja se topi u ustima
Foto: Coolinarika / Pita od jabuka

Pita od jabuka je jedna od najomiljenijih poslastica za sve generacije, a mi vam donosimo recept po kojem ćete je pripremiti na najbrži način

Vrijeme pripreme je oko 15 minuta, a peče se 45 minuta. Recept je jednostavan za pripremu i dovoljan za 10 porcija.

Sastojci

Za tijesto:

Modeli pokazali kada bi mogao stići ugriz zime: "Nešto se mijenja na ovaj datum u decembru"

Modeli pokazali kada bi mogao stići ugriz zime: "Nešto se mijenja na ovaj datum u decembru"

  • jaja
  • Čvrsti jogurt
  • Šećer
  • Glatko brašno
  • Ulje
  • Prašak za pecivo
  • Vanilin šećer
  • Naribana korica limuna
Miriše na djetinjstvo: Pogača gotova za manje od pola sata

Miriše na djetinjstvo: Pogača gotova za manje od pola sata

Za nadjev:

  • Jabuke
  • Šećer
  • Vanilin šećer
  • Rum
  • Griz
  • Cimet
  • Naribana korica limuna

Priprema

U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke za tijesto i prosijte ih. U drugoj posudi mikserom sjedinite mokre sastojke. Na kraju, suhe sastojke dodajte mokrima i kratko sve zajedno izmješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Polovicu smjese izlijte u nauljen i pobrašnjen lim za pečenje dimenzija otprilike 30 x 40 cm. Pecite 10 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stepeni.

Brzi kolač od samo dvije jabuke: Trebat će vam 10 minuta za pripremu

Brzi kolač od samo dvije jabuke: Trebat će vam 10 minuta za pripremu

Dok se prvi sloj peče, pripremite nadjev. Jabuke ogulite, naribajte pa dobro iscijedite višak soka. U posudu stavite naribane jabuke, obje vrste šećera, rum, griz, cimet i naribanu koricu limuna. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.

Po polupečenom tijestu ravnomjerno rasporedite pripremljeni nadjev od jabuka. Poravnajte ga pa prelijte ostatkom smjese za tijesto.

Vratite kolač u pećnicu i pecite još 35 minuta na 180 stepeni. Kad se malo ohladi, posipajte ga šećerom u prahu i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije