Savjeti poznatih kuhara: Kako zapeći govedinu za savršen užitak?
Govedina je čest izbor u prehrani, posebno kada je riječ o ručku.
Bilo da se servira topla uz klasični pečeni krompir i povrće, ili hladna u sendvičima, ovaj komad mesa mnogima pruža osjećaj domaće, utješne hrane. Ipak, mnogi ne znaju da postoji jednostavan trik koji može značajno poboljšati ukus i teksturu govedine.
Prema Mimi Morley, stručnjakinji za razvoj recepata iz HelloFresha, ključ za ukusniju govedinu je zapeći meso prije pečenja. "Zapečite govedinu u vrućoj tavi i pospite je mješavinom začinskog bilja, soli i bibera prije nego što je stavite u rernu", savjetuje ona. Ovaj postupak stvara bogatu, aromatičnu koricu na mesu koja dodatno pojačava okus i daje mesu privlačnu boju.
Danas isplata penzija u FBiH za mjesec novembar
Osim vizualnog i ukusnog efekta, zapečenje mesa pomaže u očuvanju sokova unutar mesa, a masnoće i sokovi koji ostanu u tavi mogu poslužiti kao odlična osnova za umake. Mnogi profesionalni kuhari tvrde da je ovaj korak neizostavan za savršeno pripremljeno meso.
Još jedan koristan savjet jeste dodavanje aromatičnog bilja poput ruzmarina, timijana ili kadulje prilikom zapečenja. Nakon toga, premažite meso puterom i sokovima iz tave dok se peče kako bi začini prodrli dublje u meso i stvorili bogat, mirisan okus. Ovo daje mesu posebnu dubinu i aromu.
Kada zapečete meso, koristite ulja s visokom tačkom dimljenja poput biljnog, avokadovog ili ulja od grožđa. Puter je najbolje dodati pred kraj jer može lako zagorjeti na visokim temperaturama. Na ovaj način, dobit ćete ukusnu, sočnu i savršeno pripremljenu govedinu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.