Recept za savršene kobasice: U ovom sastojku leži tajna

0
Radiosarajevo.ba
Recept za savršene kobasice: U ovom sastojku leži tajna
Foto: Pexels / Kobasice

Kobasice su omiljeni dio mnogih obroka bilo da je riječ o doručku, ručku ili večeri.

Iako se tradicionalno pripremaju na razne načine, od kuhanja i pečenja do prženja, stručnjaci tvrde da postoji jednostavan trik koji može značajno poboljšati njihov okus. Umjesto ulja, preporučuje se korištenje neslanog maslaca prilikom prženja kobasica.

Prema savjetima kulinarskog portala TheWhyChef, maslac bolje naglašava prirodne masnoće u kobasicama, koje im daju specifičan i bogat okus. Za razliku od ulja, neslani maslac doprinosi dodatnoj aromi bez preuzimanja glavne uloge u jelu, dok ujedno sprječava da se kobasice lijepe za tavu.

Direktorica TV Slovenije: "Ne možemo stajati na istoj pozornici sa zemljom koja čini genocid u Gazi"

Direktorica TV Slovenije: "Ne možemo stajati na istoj pozornici sa zemljom koja čini genocid u Gazi"

Važno je koristiti neslani maslac, jer sol iz slanog maslaca može kristalizirati i ostaviti talog na tavi. Također, stručnjaci savjetuju da kobasice treba pržiti na umjerenoj temperaturi i redovno ih okretati kako bi se ravnomjerno ispekle i iznutra i izvana, bez da kožica pregori ili se meso prekuva.

Prevelika temperatura sprječava topljenje masnoće u kobasici i dovodi do toga da spoljašnji sloj postane tvrd prije nego što se unutrašnjost dovoljno skuha. Zbog toga je preporučeno prženje na srednjoj vatri uz stalno okretanje.

Ako ipak nemate maslaca pri ruci, stručnjaci iz Campbell’s Meat preporučuju korištenje maslinovog ulja kao najbolju alternativu. Ipak, za najbogatiji i najukusniji rezultat, neslani maslac ostaje prvi izbor za pripremu savršeno sočnih kobasica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije