Tajna fantastične krem supe: Jednostavan recept, a okus kao iz snova

0
Radiosarajevo.ba
Tajna fantastične krem supe: Jednostavan recept, a okus kao iz snova
Foto: Screenshot/Youtube / Krem supa

Za mnoge ljubitelje supe, idealna činija ovog jela podrazumijeva gustu, svilenkastu teksturu koja se savršeno slaže s kriškom hrskavog hljeba.

Iako se često vjeruje da je tajna u obilnom dodatku vrhnja, nutricionistica i kulinarska stručnjakinja Sara Haas otkriva da se kremasta struktura može postići bez ijedne kapi mliječnih proizvoda uz pomoć obične konzerve bijelog graha.

Govoreći za The Spruce Eats, Sara pojašnjava da je tokom svoje francuske kulinarske obuke naučila da tekstura dolazi iz tehnike, a ne iz vrhnja. "Zanimljivo je da mnoge dobre krem supe uopće ne sadrže mnogo vrhnja", ističe ona. Umjesto toga, Sara koristi trik sa pasiranjem bijelog graha i tople supe u blenderu, što zatim vraća u lonac. Rezultat? Gusta i glatka supa koja "izgleda i ima okus kao da je puna vrhnja", ali bez dodatnih kalorija i zasićenih masti.

Konaković uživo otkrio plan Trojke: Ko bi mogao biti kandidat za Predsjedništvo BiH na izborima?

Konaković uživo otkrio plan Trojke: Ko bi mogao biti kandidat za Predsjedništvo BiH na izborima?

Osim što pruža luksuznu teksturu, grah znatno poboljšava nutritivnu vrijednost jela. Dok 350 kalorija iz vrhnja donosi gotovo samo masti, ista količina pasirane konzerve graha donosi i do 20 grama vlakana, 15-20 grama biljnih proteina, te minerale poput željeza i folata. Ova zamjena nije samo zdravija, već i stabilnija za razliku od vrhnja, grah se neće zgrušati prilikom podgrijavanja.

Sara također preporučuje korištenje pirea od povrća kao prirodnih zgušnjivača. Karfiol je, kaže ona, odličan izbor zbog svog neutralnog okusa i sposobnosti da se "izgubi" u supi, ali doprinese punijoj teksturi. Samo jedna šolja pasirane karfiola može značajno poboljšati gustinu supe od gljiva, brokule ili pastrnjaka, a da ne preuzme aromu.

Za kraj, jedan od najjednostavnijih načina da se postigne kremasta supa bez vrhnja jeste da se dio već kuhane supe izvadi, izblenda i vrati nazad u lonac. Ova metoda posebno dobro funkcioniše s krompirom, bundevom ili batatom, jer njihova prirodna škrobnost stvara savršenu, baršunastu strukturu bez ikakvih dodataka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije