Savjet kuhara za pripremanje ribe: Umjesto prženja, napravit ovo

0
Radiosarajevo.ba
Savjet kuhara za pripremanje ribe: Umjesto prženja, napravit ovo
Foto: Pexels / Bijela riba / Ilustracija

Iako je pržena riba uz pomfrit i grašak jedno od omiljenih jela mnogih, stručnjaci upozoravaju da ova metoda pripreme zapravo uništava najveće zdravstvene prednosti koje riba nudi.

Prema portalu Healthline, prženje, naročito masnih riba poput lososa, značajno smanjuje sadržaj omega-3 masnih kiselina koje su ključne za zdravlje srca.

Omega-3 masne kiseline su osjetljive na visoke temperature, a prženje ih može uništiti i do 85 posto, dok pečenje uzrokuje minimalan gubitak, navodi Healthline. Osim toga, korištenje masnoća pri prženju dodatno povećava kalorijsku vrijednost jela, čime se gube nutritivne prednosti konzumiranja ribe.

Ambasada Države Katar učestvovala na Diplomatskom Zimskom Bazaru: „Zajedno smo snažniji“

Ambasada Države Katar učestvovala na Diplomatskom Zimskom Bazaru: „Zajedno smo snažniji“

S druge strane, kuhanje ribe se pokazalo kao najzdravija metoda pripreme jer značajno bolje očuva omega-3 kiseline. Prema kulinarskom portalu Recipe Vibes, riba se može skuhati za manje od deset minuta, što ovu metodu čini idealnom za brz i zdrav obrok.

Recept preporučuje dodavanje ribe u lonac s vodom i začinima poput paprike, crnog bibera, peršuna, luka, kocke supe i soli. Potrebno je kuhati ribu na srednjoj vatri između pet i osam minuta, odnosno deset minuta ako je zamrznuta, dok ne postane mekana i spremna za serviranje.

Ova jednostavna i nutritivno bogata metoda pripreme pogodna je za razne vrste ribe, uključujući losos, oslić, skušu, soma, brancina i tilapiju. Umjesto prženja, kuhanje može biti ključ za zdraviju ishranu i očuvanje koristi koje riba pruža našem organizmu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije