Recept za zdraviju verziju gibanice: Ukusna, brza i lagana za vašu liniju
Ako želite uživati u mirisnoj, toploj gibanici punoj sira, a pritom paziti na svoju liniju, imamo savršen recept za vas.
Iako biste mogli pomisliti da klasična pita s jufkama nije najbolji izbor za održavanje vitke figure, postoji sjajno rješenje. Uz samo nekoliko prilagodbi, omiljenu gibanicu možete pripremiti na zdraviji način, bez odricanja od okusa, i još brže nego inače!
Za ovu verziju gibanje koristi se isti fil kao i za klasičnu, ali umjesto tradicionalnih jufki za pitu, koristit ćete kukuruzne pahuljice (ili bilo koje druge pahuljice po želji), što čini ovo jelo lakšim, a istovremeno i nutritivno bogatijim.
Impresivan, ali maglom obavijen pogled na Sarajevo
Sastojci:
- 3 jaja
- 400 g svježeg bijelog sira
- 300 ml jogurta ili kefira
- 50 ml maslinovog ili suncokretovog ulja
- So (po ukusu, a ako je sir već dovoljno slan, izostavite je)
- Prašak za pecivo
- 300 g kukuruznih pahuljica (ili ovsenih, raženih, heljdinih ili prosenih, po želji)
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, sir, jogurt (ili kefir), ulje, so i prašak za pecivo dok smjesa ne postane glatka i ujednačena.
Dodajte kukuruzne pahuljice (ili odabrane vrste pahuljica) i dobro promiješajte. Podmažite pleh i stavite ga u prethodno zagrijanu rernu na 200°C oko 5 minuta. Nakon toga, izvadite pleh i prebacite smjesu u njega.
Pecite oko 30 minuta, ovisno o snazi vaše rerne. I to je to! Brza i ukusna verzija gibanje koja je lakša, ali jednako sočna i mirisna. Uživajte u ovom zdravom obroku bez grižnje savjesti!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.