Pravilna priprema tikvica: Kuharica otkriva tajnu za savršen okus

0
Radiosarajevo.ba
Pravilna priprema tikvica: Kuharica otkriva tajnu za savršen okus
Foto: Unsplash / Palačine s tikvicama

Tikvice su omiljeni sastojak u mnogim jelima zbog svoje svestranosti i blagog okusa, ali jedna česta greška u pripremi može ih pretvoriti u kašastu i neukusnu masu.

Stručnjaci ističu da je ključ u načinu termičke obrade tačnije, u temperaturi na kojoj se pripremaju.

Christina Miros, poznata po učešću u kulinarskom showu Gordona Ramsayja Next Level Chef, objašnjava da se tikvice nikako ne smiju pripremati na niskoj temperaturi. "Niska temperatura čini tikvice 'džemastim', dok visoka temperatura omogućava da zadrže čvrstoću i bolji ukus," ističe ona.

Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...

Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...

Za idealnu pripremu, savjetuje se sječenje tikvica na komade veličine zalogaja, začinjavanje s malo ulja i soli, te prženje u vreloj tavi ili woku. Komadi koji su deblje narezani, poput prepolovljenih tikvica, manja su vjerovatnoća da će biti prekuhani, što je čest problem kod tanko sječenih kriški.

Jenna Cox Scott iz Cox Farms Inc. također ima savjet: tretirajte tikvicu kao odrezak. "Ne pokušavajte prerano da je okrećete kao i kod mesa, tikvica će se sama odvojiti od tave kada se lijepo zapeče i bude spremna za okretanje," rekla je za SimplyRecipes.

Uz samo nekoliko jednostavnih koraka i malo pažnje na temperaturu, tikvice mogu biti ukusna i sočna dopuna svakom obroku bez straha da će završiti kao bezlična kaša na tanjiru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije