Dodajte jedan sastojak u tijesto: Pecivo će biti mekano kao oblak

0
Radiosarajevo.ba
Dodajte jedan sastojak u tijesto: Pecivo će biti mekano kao oblak
Foto: Screenshot / YouTube / Hljeb (@Savor Easy)

Koliko puta ste ispekli savršeno mekane kiflice ili hljepčiće, samo da bi već sljedećeg dana postali tvrdi i suhi? Iako se to često dešava, rješenje je iznenađujuće jednostavno: malo jogurta u tijestu može napraviti ogromnu razliku.

Jogurt unosi dodatnu vlagu i blagu kiselost, što omekšava gluten i daje tijestu elastičnost.

Upravo zbog toga peciva pripremljena s ovim sastojkom ostaju prozračna, nježna i ukusna i dan nakon pečenja, kao da su tek izvađena iz rerne.

Godinama se čekalo: Izgradnja nove škole u Sarajevu konačno dobila zeleno svjetlo

Godinama se čekalo: Izgradnja nove škole u Sarajevu konačno dobila zeleno svjetlo

Kako koristiti jogurt u tijestu?

Na 500 g brašna dodajte 2 do 3 kašike jogurta. Bilo da koristite obični, punomasni ili grčki jogurt, svaki će dati malo drugačiju, ali jednako prijatnu teksturu. Ako želite neutralan ukus, birajte blagi jogurt bez dodataka i soli.

Tajna savršene riže: Kako postići idealnu teksturu u samo nekoliko koraka

Tajna savršene riže: Kako postići idealnu teksturu u samo nekoliko koraka

Kako napraviti? Pogledajte video u prilogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije