Zdravija verzija popularnog deserta: Lagane "fit tri leće" koje neće opteretiti liniju
Tražite laganiju, manje kaloričnu verziju popularnih "tri leće"? Ovaj fit & light recept donosi sve što volite kod originala, sočnost, kremastu strukturu i prepoznatljiv okus, ali bez kondenziranog mlijeka i sa znatno manje šećera.
Umjesto kupovnog kondenz mlijeka, koje često sadrži i do 230 grama šećera, ova varijanta koristi domaću, zdraviju verziju sa svega 15 grama šećera i više prirodnih mliječnih masti koje daju savršenu punoću. Kolač ostaje osvježavajuć, lagan i ukusan, a istovremeno je nutritivno znatno bolji izbor.
Ako želite desert koji ne "teži" i ne opterećuje savjest, a i dalje oduševljava okusom, ovo je recept za vas.
Izdato upozorenje za građane Sarajeva: Kvalitet zraka i dalje opasan, moguće ozbiljne posljedice
Sastojci
- 6 kom jaja
- 200 g brašno tip 400 meko
- 1 kom kesica praška za pecivo
- 50-70 g šećera
- 1 kom vanilin šećera
- 400-500 slatka pavlaka
- 700 mlijeko 3.8 posto mm
- 20-25 g kravlji puni maslac 82 posto
- 300 ml kućno "kondenz" mlijeko
- 300 g karamele
Priprema
1. Odvojiti žumance od bjelanjaca. Bjelanjke u većoj posudi mikserom čvrsto umutiti i ubacivati postepeno šećer i vanilin šećer te opet sve miksati. U smjesu dodavati jedan po jedan žumanjak te nakon svakog mutiti smjesu.
Kada se smjesa namuti i dobije velik volumen/visinu, dodati brašno prethodno dobro pomiješano sa praškom za pecivo pa sve lagano izmiješajte ručno i polako da ne padne previše.
U tepsiju stavite papir za pečenje i ravnomjerno izlijte dobijenu smjesu. Pecite 20-23 minute na 180 stepeni. Nakon što biskvit ispečete izvući ga zajedno s papirom iz tepsije, sačekati da se malo ohladi a gornji dio plitko izbušiti viljuškom na mnogo mjesta.
2. 400-500 ml slatke povlake usuti u još uvijek vruću tepsiju (da se što više razvodni i lakše namoči biskvit), te položiti naopačke okrenut biskvit (izbušeni dio ka dolje) da se natopi 10-ak minuta.
Za to vrijeme 300 ml mlijeka ugrijati i rastvoriti u njemu 20-25 ml kravljeg punomasnog maslaca, kako biste dobili mlijeko sa 10-11 posto masti, a koje neće biti pregusto i preslatko kao kupovno kondenz mlijeko.
Biskvit prelijte ovim mlijekom dok je još toplo (da se maslac ne bi izdvajao na vrhu), zatim prelivate običnim mlijekom (idealno 3.8 posto masti zbog okusa).
Preporuka da karamel nanosite kasnije, kada kolač malo odstoji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.