Bez mesa, bez puno sastojaka: Ovo je slano čudo koje su nane spremale za ručak
Radiosarajevo.ba
U vremenima kad nije bilo pizza ni brzih grickalica, naše nane su znale napraviti zalogaj koji miriše na dom – maslenice.
Hrskave, mirisne i slane, savršene uz jogurt ili tanjir tople supe. Ovaj recept vraća duh starih vremena ravno u vašu kuhinju.
Potrebni sastojci
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 250 ml tople vode
- 50 ml ulja
- 100 g otopljenog maslaca (ili masti)
- Malo brašna za razvijanje tijesta
Priprema
- Umijesite mekano tijesto od brašna, soli, ulja i tople vode. Pokrijte krpom i ostavite da stoji 30 minuta.
- Tijesto podijelite na 4-6 jufkica. Svaku razvaljajte tanko, premažite otopljenim maslacem i složite jednu preko druge.
- Ponovo razvaljajte sve zajedno u veliki krug ili pravougaonik.
- Isijecite na kvadrate, trokute ili uvijte kao pužiće – kako su to nane voljele.
- Složite u pleh, premažite maslacem i pecite na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.
Dodatna ideja:
Džanan Musa sa suprugom u turističkom obilasku Abu Dhabija: Posjetili čuvenu džamiju
Možete ih posuti s malo krupne soli, sezama ili kima, ili čak staviti komadić sira u sredinu prije motanja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (2)