Bez mesa, bez puno sastojaka: Ovo je slano čudo koje su nane spremale za ručak

2
Radiosarajevo.ba
Bez mesa, bez puno sastojaka: Ovo je slano čudo koje su nane spremale za ručak
Foto: Coolinarika / Maslenica

U vremenima kad nije bilo pizza ni brzih grickalica, naše nane su znale napraviti zalogaj koji miriše na dom – maslenice.

Hrskave, mirisne i slane, savršene uz jogurt ili tanjir tople supe. Ovaj recept vraća duh starih vremena ravno u vašu kuhinju.

Potrebni sastojci

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml tople vode
  • 50 ml ulja
  • 100 g otopljenog maslaca (ili masti)
  • Malo brašna za razvijanje tijesta

Priprema

  • Umijesite mekano tijesto od brašna, soli, ulja i tople vode. Pokrijte krpom i ostavite da stoji 30 minuta.
  • Tijesto podijelite na 4-6 jufkica. Svaku razvaljajte tanko, premažite otopljenim maslacem i složite jednu preko druge.
  • Ponovo razvaljajte sve zajedno u veliki krug ili pravougaonik.
  • Isijecite na kvadrate, trokute ili uvijte kao pužiće – kako su to nane voljele.
  • Složite u pleh, premažite maslacem i pecite na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.

Dodatna ideja:

Džanan Musa sa suprugom u turističkom obilasku Abu Dhabija: Posjetili čuvenu džamiju

Džanan Musa sa suprugom u turističkom obilasku Abu Dhabija: Posjetili čuvenu džamiju

Možete ih posuti s malo krupne soli, sezama ili kima, ili čak staviti komadić sira u sredinu prije motanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije