Nedjeljni ručak kao iz mamine kuhinje: Recept za savršenu musaku koja uvijek oduševi

1
Radiosarajevo.ba
Nedjeljni ručak kao iz mamine kuhinje: Recept za savršenu musaku koja uvijek oduševi
FOTO: Coolinarika / Musaka

Musaka je jedno od onih jela koje svi volimo – jednostavno, ukusno i zasitno. Ako tražite provjeren recept za domaću musaku od krompira i mljevenog mesa, slijedite ove korake:

Priprema

1. Priprema fila

Sitno nasjeckajte crveni luk i propržite ga na malo ulja dok ne postane staklast i blago slatkast. Zatim dodajte mljeveno meso i nastavite pržiti dok ne porumeni. Pred kraj začinite solju, biberom i malo vegete po ukusu. Meso ostavite da se kratko prohladi.

2. Slaganje musake

Krompir ogulite, narežite na tanke kolutiće i dobro isperite u hladnoj vodi kako biste uklonili višak skroba. Posudu za pečenje blago nauljite, a zatim složite prvi red krompira. Preko toga ravnomjerno rasporedite pripremljeni fil od mesa, pa sve pokrijte preostalim krompirom.

Impresivan, ali maglom obavijen pogled na Sarajevo

Impresivan, ali maglom obavijen pogled na Sarajevo

3. Preliv i pečenje

Umutite dva jaja, posolite po ukusu i dodajte malo mlijeka. Musaku prvo pecite prekrivenu aluminijskom folijom u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Zatim izvadite posudu, skinite foliju i prelijte musaku smjesom od jaja i kašike kajmaka. Vratite u rernu i pecite dok jelo ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

Poslužite toplo uz salatu po izboru – i uživajte u savršenoj domaćoj musaki!

Sastojci

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije