Novi Ghostbusters je spoj promjena i prošlosti: Saznajte ko su novi glumci u ovom serijalu

0
Radiosarajevo.ba
Novi Ghostbusters je spoj promjena i prošlosti: Saznajte ko su novi glumci u ovom serijalu
Foto:Printscreen / Ghostbusters: Frozen Empire

Nećakinja filmofila Randyja definirala je takozvane requele ili "legacy sequele" u petom Scream-u koji je i sam bio generacijski nastavak oslonjen na naslijeđe originalnog serijala.

"Vidite, franšizu više jednostavno ne možete ponovno krenuti od nule. Fanovi to neće podnijeti. Black Christmas, Child's Play, Flatliners, ta sr*nja ne funkcionišu. Ne možete napraviti ni pravi nastavak, također", rekla je Mindy i nastavila. "Morate izgraditi nešto novo, ali ne previše novo jer će internet 'poludjeti'. To mora biti dio tekuće priče, čak i ako se ta priča uopće nije trebala dogoditi", nadodala je Mindy spremna na zaključak.

"Novi glavni likovi, da, ali podržani od naslijeđenih likova i povezani s njima. Ne baš "reboot", ne baš ni nastavak, kao novi Halloween, Terminator, Jurassic Park, Ghostbusters, čak i Star Wars. Uvijek se vraća na original", podvukla je Mindy, a njezinu definiciju potvrdila je negativka Amber, rekavši "Morali smo vratiti stare likove kako bi to bilo važno, ne možete imati pošten Halloween bez Jamie Lee".

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Generacijski nastavak legendarnih Ghostbustersa Ivana Reitmana zasluženo je istaknut u Mindynu monologu. Otkako je trend legacy sequela načet u prvoj deceniji novog milenija (Superman Returns, Rocky Balboa, Indiana Jones IV) i populariziran narednih deceniju i više (Tron: Heritage, Creed, Blade Runner 2049, Doctor Sleep, Candyman, Matrix Ressurections, Top Gun: Maverick, Indiana Jones V), "Ghostbusters: Naslijeđe" ponosno nose titulu jednog od najboljih generacijskih nastavaka.

Redatelj i koscenarist Jason Reitman, Ivanov sin, izvrsno je reanimirao serijal nakon neslavnog ženskog "reboota" iz 2016. i nanovo aktuelnom načinio parolu "Who you gonna call? Ghostbusters!" iz zarazne, zimzelene pjesme Raya Parkera Jr-a. Reitman je apotekarski odmjereno izbalansirao staro i novo, SF horor i humor, nadnaravnu fantaziju i ljudsku dramu, duhovitost i emotivnost, potaknuvši nostalgiju kod dugogodišnjih fanova i privukavši mlađe generacije koje više znaju Paula Rudda ("Ant-Man") i Finn Wolfhard ("Stranger Things") od Billa Murrayja, Dana Aykroyda, Harolda Ramisa i Ernieja Hudsona.

Naslijeđe je pobudilo "sense of wonder" magiju osamdesetih i djelovalo kao da su "Ghostbusters" snimljeni pod logom Amblina ("E.T.", "Gremlini", "Goonies") i teleportisani u današnje vrijeme, a film je napravio i dirljiv oproštaj od pokojnog Ramisa i njegovog "ghostbustera" Egona Spenglera.

Iskricu Afterlife čarolije posjeduje i zabavni nastavak Ghostbusters: Frozen Empire kojeg je kao režiser preuzeo Reitmanov vršnjak i koscenarist superiornijeg prethodnika Gil Kenan, također odgojen na kinematografiji osamdesetih vidljivo po njegovim filmovima kao što su House Monster, City of Ember i remake Poltergeista.

Mrak film se vraća na velika platna: Evo kada bi trebao doći u kina

Mrak film se vraća na velika platna: Evo kada bi trebao doći u kina

Kenan je preselio radnju iz Oklahome u matični New York. Prilično jezivi prolog Frozen Empire-a odvija se u New Yorku 1904. i sugerira da bi ovo mogli biti najhororskiji Ghostbusters do sada, a prva scena uspijeva odagnati strah i izazvati "sense of wonder".

Spenglerova kćerka Callie (Carrie Coon) i njena djeca Phoebe (odlična Mckenna Grace, otkriće Naslijeđa) i Trevor (Wolfhard) kreću u "ghostbusting" akciju s Garyjem (Rudd) i hvataju odmetnutog duha, tzv. kanalizacijskog zmaja iz Hell's Kitchena", jureći New Yorkom u Ecto-1 automobilu.

Potjera kulminira kad Phoebe sjedne na vanjsko sjedište automobila s protonskim oružjem i kulerskim povodom ("I have a ghost to bust"). Duh je uhvaćen zahvaljujući novoj dronovskoj zamci, no u tom je procesu počinjena velika šteta tako da bi, ističu građani, pitanje moglo biti "Ko će platiti ovaj nered?", a ne "Koga ćete pozvati?", što je jedva dočekao gradonačelnik Walter Peck (povratnik u serijal William Atherton).

Za kaznu Phoebe kao maloljetna djevojka mora ispasti iz porodične Ghostbusters ekipe. Phoebe u pauzi od akcije upoznaje tragičnu tinejdžerku Melody (Emily Alyn Lind) koja je duh i nikako da prijeđe na onaj svijet i pridruži se porodici.

Legendarni horor i jedan od najprofitabilnijih filmova svih vremena dobija novi nastavak   

Legendarni horor i jedan od najprofitabilnijih filmova svih vremena dobija novi nastavak  

Prijateljstvo dvije mlade žene s nagnućem prema nečemu višem od toga iznenađujuće je suptilno i ganutljivo, a njihovi razgovori o životu i smrti, ovom i onom svijetu, podcrtani scenom kad Phoebe nakratko sebe mijenja na spektralnoj ravni, čine srce novih Ghostbusters-a. Duša filma su stari dobri Ghostbustersi, najviše Ray Stanz (Aykroyd) koji vodi trgovinu za okultno i najsumnjivije objekte nosi prijatelju i kolegi Winstonu Zeddemoreu (Hudson) u njegovo novo paranormalno postrojenje za proučavanje duhova.

Jedan takav objekat je mjedena kugla s glifovima veličine balote, inače "čarobni zatvor fantomskog boga" Garrake, a Rayu ga je ostavio stanoviti Nadeem (Kumail Nanjiani) čija je baka bila pripadnik tzv. Gospodara vatre i oni su suzbili i zarobili čudovišno božanstvo, ali mogla bi ga osloboditi vojska duhova koje su Ghostbustersi zarobili od 1984. i izazvati ledeni smak svijeta.

"Veliki, mračni, rogati" Garakka je zastrašujući negativac ("Trebat ćemo veću zamku", parafraziraju se Ralje) i smrzavanje New Yorka usred ljeta dočarano je blockbusterski spektakularno u filmu koji u drugoj polovici isuviše podsjeća na moderne studijske produkte a la Marvel i Jurassic World.

Reditelj "Ratova zvijezda" dobio Zlatnu palmu za životno djelo

Reditelj "Ratova zvijezda" dobio Zlatnu palmu za životno djelo

The Frozen Empire je razapet između pozivanja na stare filmove (pojava Slimera i duha bibliotekarke) i novovjekog diktata ekspandiranja mitologije serijala s očitim komercijalnim ustupcima, tj. još očitijim franšiznim namjerama, preopterećujući priču dodatnim likovima poput Nadeema na štetu postojećih (Murrayjev neodoljivo sarkastični Peter Venkman mogao je imati veću minutažu).

Ipak, kad je fokusiran na Phoebe i stare Istjerivače duhova sa ili bez protonskih ruksaka kojima se pridružuje i sekretarica Janine (povratnica Annie Potts), Frozen Empire podsjeća zašto smo zavoljeli Ghostbusterse I&II i Afterlife te zaslužuje biti film posvete pokojnom Reitmanu ("za Ivana").

Iako The Frozen Empire nije emotivan i nostalgičan kao prethodnik, umije dirnuti melanholijom na temu zlatnih godina originalnih Ghostbusters-a koji, međutim, još uvijek nisu prestari za ovo. Stari Ghostbustersi odbijaju posve predati štafetu mladima i ostati zamrznuti u vremenu i prostoru, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije