Reditelj "Ratova zvijezda" dobio Zlatnu palmu za životno djelo

0
Radiosarajevo.ba
Reditelj "Ratova zvijezda" dobio Zlatnu palmu za životno djelo
Foto: USA Today / George Lucas

Reditelj, scenarista i producent George Lucas novi je laureat počasne Zlatne palme za životno djelo Kanskog filmskog festivala, a to priznanje će mu biti uručeno 25. maja na zatvaranju festivala.

Hollywoodski sineasta, koji u maju puni 80 godina, tako ulazi u društvo odabranih laureata, a prije njega nagradu za životno djelo dobili su i Harrison Ford, Michael Douglas, Tom Cruise, Jodie Foster, navodi se na siteu Kanskog festivala.

Kanski festival navodi da sa zadovoljstvom odaje počast jednoj od najvećih ličnosti savremene kinematografije, čovjeku s izuzetnom karijerom, koji spaja sjajnu zabavu i inovacije, mitologiju i modernu tehnologiju.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Povodom te značajne nagrade Lucas je naglasio da je festival u Cannesu uvijek imao specijalno mesto u njegovom srcu.

"Bio sam iznenađen kada je moj prvi film THX-1138 izabran da bude prikazan u tada novom programu posvećenom rediteljima. Od tada, vraćao sam se festivalu u različitim ulogama kao, pisac - scenarista, reditelj ili producent. Zaista sam počastvovan ovim specijalnim priznanjem, koje mi znači mnogo", naveo je Lucas.

Festival u Cannesu počinje 14. maja, a otvorit će ga film Quentina Dupieuxa The Second Act (Le deuxieme acte), dok će publika imati prilike da vidi i dugoočekivano ostvarenje Francisa Ford Coppole Megalopolis, velikog reditelja za čiju karijeru se vezuu i Lucasovi počeci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije