Stop nasilju nad građanima i državom

Zija Dizdarević
Stop nasilju nad građanima i državom
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sarajevo prekriveno zastavama BiH

Atak na Ustavni sud Bosne i Hercegovine - kao izraz eskalacije političke agresije na ovu zemlju i puzećeg državnog udara (o kojem se na ovom mjestu pisalo u januaru prošle godine) - nije dovoljno zaustaviti s olakašavajućim porukama: "neće biti rata", "bh. država ostaje nedjeljiva". Mora prestati mrcvarenje ovdašnjih ljudi i teror "Srpske" i "Herceg-Bosne" nad institucijama vlasti u BiH.  

(De)blokada - Dogovorom 19. 2. 2020. predstavnika Srba u institucijama BiH nastavlja se s entitetskim uzurpiranjem državne vlasti. Formira se koordinaciono tijelo koji će okupljati i usmjeravati Srbe iz Republike Srpske skladno antiustavnim zaključcima Narodne skupštine RS-a. Uz to, predsjedvajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija poručuje: "Nastavićemo saradnju s entitetskim premijerima i poslovnim zajednicama. Najveća odgovornost je svakako na entitetima da donose odluke". Sve je to slijedom imbecilno-destruktivne tvrdnje da je bh. država nastala i treba da djeluje kao rezultat volje i dogovora eniteta kojima je servis. Na sastanku u Istočnom Sarajevu su bili i predsjednici Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić i Visokog tužilačkog i sudskog vijeća BiH Milan Tegeltija.

Nužno je sve učiniti da se što prije deblokira rad državnih ali i federalnih organa vlasti, bez trulih kompromisa. One koji stoje na putu tome treba ukloniti domaćim ili međunarodnim mehanizmima.

Strateški partneri u rasturanju bh. države Milorad Dodik i Dragan Čović dogovorili su podnošenje zajedničke zakonske inicijative kako bi se iz Ustavnog suda BiH uklonile strane sudije. I oni znaju da to neće proći. Kao što znaju da neće moći doći do izmjene zakonskih normi o izborima po konceptu HDZ, uz podršku SNSD-a. Ali će im to poslužiti kao izgovor za druge ucjene i poticanje pravne anarhije i političkog haosa u zemlji.

Bez obzira što su SNSD-u i HDZ-u i njihovim trabantima na raspolaganju entitetski i nacionalni veto, u državnim i federalnim organima treba na sve načine pružiti otpor blokatorima i pokazati da postoji respektabilna snaga u odbrani ustavnog poretka i ispunjavanja dužnosti organa vlasti.

Sankcije -  Član 239. Krivičnog (Kaznenog) zakona BiH je jasan: "Službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koje odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."

Dakle, ovdje nije riječ samo o odbijanju izvršenja odluka najviših bh. pravosudnih organa već i Evropskog suda za ljudska prava. Prema tome, nužno je povesti postupak protiv Dodika i onih što ga prate povodom odbijanja provedbe Ustavnog suda BiH, a i Čovića i njegovih sljedbenika zbog spriječavanja izvršenja odluka iz slučaja "Sejdić-Finci" i sličnih. To što nije urađeno odgovorni su svi koji su bili dužni pokrenuti postupak - od Tužilaštva BiH do svih drugih zvaničnika koji to nisu uradili iz njima znanih razloga. Ako glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić to neće, onda postupak treba pokrenuti protiv nje (uzgred, Tadić putuje po svijetu sa hrvatskim pasošem).

Kada bi kojim čudom bili pokrenuti pravosudni procesi, to bi potrajalo. Nužno je brzo reagovanje. Vijeće za provedbu mira (osim Rusije, naravno), OHR, misija Evropske unije i ambasada SAD u saopštenjama su odlučno stali uz Ustavni sud BiH sa strancima, osudili blokiranje vlasti, naglasili neupitnost suvereniteta i integriteta bh. države i mjesto eniteta u ustavnom poretku. Oglasili su se i iz EUFOR-a i NATO-a s uzdržanim porukama ali s podrškom sigurnosti BiH i njenom evroatalantskom putu.

To nije dovoljno. O tome svjedoči ponašanje Dodika i Čovića. Amerikanci su poručili: "SAD je već 25 godina snažan partner BiH, koji u potpunosti podržava prosperitet, stabilnost i mir ove zemlje. Radnje koje potkopavaju te ciljeve nose posljedice u stvarnom životu".

Nakon susreta sa američkim ambasadorom Ericom Nelsonom, Dodik je rekao da je neke stavove shvatio kao prijetnje i da "to neće proći". U intervjuu za BHT, ambasador kaže da je Dodika upozorio na mogućnost sankcija. Nelson se sreo i s vođama PDP-a, očito ih je naružio. Čelnici PDP-a Branislav Borenović i  SDS-a Mirko Šarović (SAD i dalje ne komuniciraju s tom strankom) nisu prisustvovali sastanku u Istočnom Sarajevu.

Treba suziti unutrašnji i spoljnopolitički manevarski prostor Dodiku što više. Jasno je da on igra po ruskom dikatatu, koristeći i velikosrpski naboj povodom Kosova i položaja SPC u Crnoj Gori.

Vrijeme je da se počne s uklanjanjem Dodika sa političke scene. Šta će slijediti zavisi i od EU, preciznije od Njemačke i Francuske. Visoki predstavnik Valentin Inzko otišao je u Pariz, gdje je primljen u ministarstvu vanjskih poslova na ne baš visokom nivou. Tamo je prenio zabrinutost za stanje u BiH i upozorio na moguće posljedice. Francuska je nedavno bila protiv oštrijeg kursa prema Dodiku. Međunarodno kažnjavanje Dodika bila bi vaspitna mjera i snažna poruka Čoviću i svim drugim političarima koji godinama maltretiraju bh. građane.

Susjedne države su sve drskije u posezanju za BiH. Nejasno je zašto Hrvatska - sa korupcionaškim, ksenofobičnim i drugim aferama na dnevnoj bazi - ima takav uticaj u EU. Stajući iza Čovića u svemu, zvanični Zagreb time podržava obnovu velikosrpskih aspiracija i rusku destruktivnu involvaciju.    

Zaokret - Potraje li kriza vlasti i dodikovsko-čovićevsko trovanje javnost i međuetničkih odnosa, ozbiljne posljedice neće biti samo političke naravi. To bi pojačalo društvenu depresiju, ekonomsko-socijalnu nesigurnost i regresiju, potaklo novi egzodus.

Šta god da (ne)urade međunarodni autoriteti, to ne oslobađa političke subjekte od odgovornosti da stvaraju uslove za zaokret u odnosima snaga u BiH. Nužno je odlučno raditi na uzdizanju bh. JA, sastavljenog od brojnih MI. Denis Bećirović ima prijedlog, ako vam se dame i gospodo ne sviđa, ponudite nešto drugo što otvara perspektivu ovoj iznurenoj državi i njenim ljudima. Učinite, napokon, nešto zamašno - okupljajuće i  obećavajuće.  

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije