Samourušavanje SDA

Zija Dizdarević
Samourušavanje SDA
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / S kongresa SDA

Građevina korporacije zvane Stranka demokratske akcije dobrano je uzdrmana. Potres je zanjihao stranačke temelje, zaklimatao se sam vrh SDA. Mangupi u sopstvenim redovima razgolitili su način vladanja u SDA. Do svjedočenja o namještanju unutarstranačkih izbora falsifikovanim listićima, uz pritiske najvećih autoriteta i bjelodano koruptivne radnje - došlo se tajnim snimanjem i javnim cinkarenjem stranačkih čelnika, a voljom uvrijeđenog kadra SDA. Svjestan da prijete mnogostruke teške akutne posljedice i višestruke trajnije opasnosti, brzometno je reagovao predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Bakirov(a) gard(a) - Očekivano, Izetbegovićevo hitro djelovanje nije bilo prvenstveno usmjereno na čuvanje obraza stranke već čuvanju glave SDA - sebe. Predsjednik želi palijativnim mjerama postići više ciljeva.

Prvo, skloniti najisturenije sa snimka, amortizovati tenzije unutar SDA i spriječiti eskalaciju afere unutar stranke. Drugo, demonstrirati jedinstvo stranačkog rukovodstva i neupitnost autoriteta prvog čovjeka SDA. Treće, prebaciti težište rješavanja slučaja na pravosudne organe s uvjerenjem da je taj proces moguće kontrolisati. Četvrto, minimizirati aferu skrećući pažnju na tekuću bh. institucionalnu krizu i potencirajući prijetnje po državu. Peto, pokazati da SDA ima istu snagu unutar tzv. patriotskog bloka i spram SNSD-a i HDZ-a. Šesto, pokušati spriječiti posljedice po gubitak kredibiliteta kod uticajnih međunarodnih faktora. Sedmo, i nikako najmanje važno, ublažavati štetne posljedice u javnosti djelovanjem u i prema medijima.

U svakoj od ovih sedam tačaka postoji mogućnost reakcija koje mogu produbiti krizu u SDA i dovesti u pitanje autoritet Izetbegovića. U subotu (7. 3. 2020.) na sjednici Glavnog odbora SDA biće jasnije kakvog je kvaliteta samozaštitni obruč koji je Izetbegović sagradio. Na posljednjem stranačkom kongresu bitno su proširene ovlasti predsjednika.    

Stranački striptiz - Snimak što ga je na Facebook stavio ambiciozni nezadovoljnik, načelnik sarajevske opštine Novi Grad Semir Efendić, kompromitantan je za cijelu stranku. Potpredsjednik SDA (kako sam kaže "ja sam prvi do Bakira") Asim Sarajlić navodi učešće Izetbegovića u odlučivanju ko će biti na čelu KO SDA, kao i direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića. Priča obuhvata i samohvalu Sarajlića o uticaju na izbor Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva, odlučio je jedan glas. Spominjanje dva kandidata za novu Vladu Kantona Sarajevo koštalo ih je ministarskih mjesta. Tu su i obećanja delegatu-glasaču za posao supruzi i to s više mogućnosti. I sve to uz često spominjanje Boga.

Biće zanimljivo pratiti na šta će izaći pokrenuta istraga u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Važnije je kako će se odvijati priča u SDA. Objelodanjen je dokaz o klijentelističkom, nepotističkom i koruptivnom djelovanju unutar stranačkog mehanizma odlučivanja. Ukazano je na spregu vrha SDA sa obavještajnim sektorom stavljenim u službu stranačkih interesa, kao i na način zapošljavanja u znak zahvale poslušnim kadrovima.

Portal Žurnal je jedan od napisa ovim povodom naslovio "Konačni obračun porodica Izetbegović i Zvizdić". Na stranu druge porodice stavljeni su Aljoša i Dubravko Čampara. Te tri porodice, uz još neke, čine osnovnu postavku dvora SDA. Ključni kadrovi SDA su u  porodično-tazbinsko- kumovsko-jaransko-interesnom kolopletu. Golema je familija SDA, teško je održati unutrašnju harmoniju i susprezati želje pojedinaca, porodica i grupa. Zaimalo se podobro, ovako ili onako, ali uvijek je malo. Vidjećemo koliko je ozbiljna očita (među)porodična svađa, da li je riječ o pokušaju dvorskog puča ili će  se stranka naći pred krajnje ozbiljnim izjašnjavanjem. Po pojavi snimka, Aljoša Čampara i Denis Zvizdić su se promptno javili na društvenim mrežama.

Centrala SDA je ispunila Čamparin zahtjev o zamjeni dva kandidata za kantonalne ministre. Doduše, to odgovara i Izetbegoviću. Zvizdić je tražio "adekvatno stranačko, odnosno političko sankcionisanje učesnika sa audiosnimka". Šta je "adekvatno" i da li se spominjanje Izetbegovića i Mehmedagića može smatarati saučešništvom?

Zvizdić ima velike razloge da bude nezadovoljan. Zakulisnim igrama spriječen je da se pojavi kao konkurent Izetbegoviću za lidera SDA. Kao predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine stekao je ugled čovjeka koji nije za politiku zasnovanu na obnavljanju konfrontacija, već za dijalog i sporazumijevanje. U spoljnopolitičkoj komunikaciji Zvizdić je stekao simpatije međunarodnih autoriteta. Viđen je kao poželjan čelnik SDA i obećavajuće novo lice na državnoj razini. Izetbegović je sve učinio da ga skloni s pozicija koje bi mogle dalje da ga jačaju u stranici i na širem političkom planu. Ima glasina da i Aljoša Čampara nije zadovoljan statusom i uticajem u SDA.

Bezdan i reforma - Zvizdić i Čampara u internetskim reakcijama koristili su teške riječi. Zvizdić:" Ne prihvatam bahato ponašanje, urušavanje integriteta izbora u KO, skandalozne ponude, arogantno privatiziranje ministara i maliciozne prijetnje upućene pojedinim OO SDA, koje su izrekli akteri audiosnimka". Ova poruka ne tiče se samo "aktera audiosnimka".

Čampara će: "Iskreno se nadam i vjerujem da će rukovodstvo SDA, radi budućnosti naše djece, imati hrabrosti da donese ispravne i pametne odluke. Domovina se brani poštenjem i čašću. Ukoliko se to ne uradi bojim se da odlazimo u bezdan iz kojeg se teško možemo vratiti u tračnice." I ovo očito ima širi stranački i politički okvir od nedjela aktera snimka.

Uzvikujući "Ne u moje ime", zastupnik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović , uz ostalo, piše: "Kao zagovornik temeljite reforme SDA ne mogu biti po strani šta se događa u državotvornoj stranci (...) Nije to od juče. Ovakvo stanje je izrazito od događaja na 6. kongresu SDA, kada je na očigled cijele javnosti zadokumentovana krađa glasova, koja nikad nije sankcionisana (...)". Ovo je neuvijeno prozivanje samog vrha SDA.

Jedan od osnivača SDA, Osman Brka, smatra nužnim vanredni kongres i kaže: "Rahmetli Alija se prevrće u mezaru, on ovo ne bi mogao tolerisati". Izetbegović sin će sve učiniti da se zataška afera i ono što je potakla. Bude li tako, pitanja su - da li će doći do daljeg osipanja uticajnih kadrova SDA i(li) da li ima dovoljne oponentske snage koja bi se suprotstavila Izetbegovićevom vođenju stranke i pokušala iznuditi reformski kongres?

Dakle, SDA je između nastavljanja samourušavanja i početka samopročišćavanja. Stranku je stigla ona narodna o zabavljanju samim sobom. S tim, što se ta zabava, itekako, tiče cijele BiH.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije