Politikantski virusi opasno prijete

Zija Dizdarević
Politikantski virusi opasno prijete
Facebook / Svečanost u kompaniji Igman Konjic

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik uputili su zajedničku poruku bh. građanima povodom pandemije koronavirusa, 25. 3. 2020. Nema se šta zamjeriti sadržaju tog obraćanja, sve je na mjestu. Očekivano, kolektivni šefovi države nisu bili zajedno tom prilikom. Komšić je još bio u samoizolaciji, Dodik je preuzeo ulogu nezvaničnog guvernera Republike Srpske, Džaferović, sa stranačkim šefom Bakirom Izetbegovićem u zaleđu, predsjedava rasutom državnom Predjsedništvu.

Ta izjava državnog vrha trebalo je da - uz ukazivanje na ozbiljnost situacije, poziv građanima da imaju povjerenje u institucije sistema i da daju doprinos borbi s nemani COVID 19 i angažman Predsjedništva BiH - ostavi utisak jedinstva čelnika BiH u ovoj nesvakidašnjoj borbi i stavljanje po strani partikularnih političkih interesa. Ali...

Faktor Igman - Dan kasnije Dodik je iz Banje Luke nanovo označio Federaciju BiH kao zdravstvenu opasnost po Republiku Srpsku. Ustvrdio je da se u RS-u radi odlično u borbi s virusom i kritikovao vladajuće u Federaciji na slabom i zakašnjelom djelovanju.

Prema dostupnim podacima, veći je broj zaraženih u RS-u gdje su se i pojavili prvi slučajevi, ali u većem entitetu je troje mrtvih. Eto došli smo i u fazu morbidnog nadmetanja eniteta.  

To nas vodi do proslave 70. godina firme "Igman" u Konjicu, što je sad i predmet u Tužilaštvu BiH. To svetkovanje u nedoba je ništa drugo no potvrda bolesnog primitivizma potaknutog  bahatim samoljubljem. Taj mentalitet ne može bez derneka - džabnog najedanja i pijenja, raspojasanog uživanja uz pjesmu. Gost iz Srbije začinio je sve to nenamjernim poklonom - koranavirusom. Nastade belaj u Konjicu i mnogo šire. Preminuo je vozač direktora Đahida Muratbegovića. Sada je i direktor hospitaliziran. Tek juče (26. 3. 2020.) iz Konjica je stigao vapaj da nemaju ni epidemiologa, ni infektivni odjel, ni testova - užas!

Proslavi je prisustvovao i premijer Fadil Novalić (?!), uprkos naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od prethodnog dana koja je sadržavala brojne mjere opreza. Pravdanja iz "Igmana" su besmislena jer se znalo da je virus već u BiH i šta je sve učinio u Kini i drugdje. Mislećim i savjesnim ljudima nikakva naredba nije trebala da odlože svečanost iz preventivnih razloga. Tamo je bio i predsjednik Privredne komore BiH Mirsad Jašarspahić, koji ima pozitivan test, a u međuvremenu je bio u okruženju sa još 50 osoba. Baš svašta!

Više izvora tvrde da je Dragan Čović, čelnik HDZBiH, urgirao da njegov koronom zaraženi prijatelj Velimir Pralas uđe na mala vrata u prostorije Centra urgentne medicine Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Procedura nije poštovana i virus se našao u zdravstvenoj ustanovi i napravio klaster. Čović je testiran s konstatacijom - negativan. Hoće li se i Čović i Pralas naći na udaru normi koje su prekršili

Distanciranje i odvajanje - Dodik je najavio uvođenje vanrednog stanja (različitog od dosad vanredne situacije) u RS-a sutra (28. 3. 2020.). Vidjećemo šta će to sve značiti, pa i u odnosu prema FBiH. Poznat po principijelnosti, Dodik je odustao od ideje da postavi punktove policije RS-a na državnu granicu i međuentitetsku liniju. To je bio pokušaj da se pod okriljem borbe protiv virusne pošasti ode korak dalje u dokazivanju (para)državne smosvojnosti "Srpske".

Pod tim plaštom teku i prepucavanja partnera u vlasti SDA i HDZ-a. Nakon što je Krizni štab FBiH sveden sa 21 na 7 članova, žestoko je reagovao Hrvatski narodni sabor (paraparlament herecegbosanske motivacije), optužio bošnjačke političare da stanje koriste za političke obračune s Hrvatima i tražio poništenje odluke Vlade FBiH. SDA je odgovorila kriveći HDZ za politizaciju i ukazujući na nacionalni sastav nove postavke Štaba, kojem je na čelu hadezeovka Jelka Milićević, potpredsjednica vlade FBiH.

Novalić je reduciranje obrazložio odgovornošću pređašnjeg za nenabavljanje nužne medicinske opreme. U medijima je upravo Milićević prozivana za blokiranje nabavki zaštitnih maski, što je demantovala.

Vlast Kantona 10 - Livno povukla je nedavnu naredbu kojom se u prvoj tački zabranjuje ulazak državljana BiH u taj kanton. Prema toj opasnoj budalaštini - koja nije nimalo slučajna - tamošnji žitelji nisu bh. državljani. Istina dominatni su Hrvati i to i sa hrvatskim državljanstvom. Dakle, to je to. Potvrda za tu vrstu namjere je u zvaničnom a protuustavnom nazivu tog kantona - Herceg-bosanska županija. Ustavni sud FBiH je proglasio i takvo nazivanje neustavnim. Naime, u Ustavu postoje samo kantoni, ni riječ nema o županijama, koje su, dakako, u Hrvatskoj, a, uzgred, ni Livno nije ni dijelom u Hercegovini. Ustavni sud FBiH proglasio je, takođe, neustavnim grb i zastavu Kantona 10 koji su identični sa znakovljima paradržavne tvorevine "Hrvatska Republika Herceg-Bosna". Sve to neustavno traje godinama - nekažnjeno.

Vlasti na svim nivoima razložno traže od građana da se pridržavaju pravila o socijalnom distanciranju kao ključnoj prevenciji u hrvanju sa koronavirusom. Istodobno, vladajuće nacionalno opredjeljene stranke koriste ovu vanrednost za učvršćivanje statusa na prostoru gdje prevlađuju. I ne samo, to SNSD i HDZ otvoreno demonstriraju separatističke nakane i u ovoj situaciji. Politikantski virusi uzgojeni na ratnim ciljevima - zlorabeći opštedruštvenu pretešku nevolju - opasno prijete bh. državi i svim njenim građanima. Kako se boriti protiv tih virusa koji ugrožavaju borbu protiv više nego stvarnog virusa? Pa, prvo nadvladati COVID 19.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije