Pamet u glavu!

Elvis J. Kurtović
Pamet u glavu!
Dobro došli u kolumnu koju obično počnemo nekom mudrom izrekom, no kako živimo u vremenu updatea, zakrpa i remixa, na početku ide rubrika:

Update mudrih izreka

Kad su se tek pojavile one solarne svjetiljke koje se stave u vrt primijetio sam da nisu imale dovoljan kapacitet da gore baš cijelu noć. I u okviru jedne od naših najstarijih rubrika "Elvisove mudre izreke" sam zapisao: "Ničija solarna svijeća nije do zore gorjela!"

No, ljetos ustadoh prije zore zapaliti cigaru i ispred jedne kuće na moru ugledah solarnu svijeću kako još uvijek gori!

Eto, razvoj tehnologije zaslužan je što moja, nekada mudra izreka, nije baš do zore gorjela...

Uz "update i opoziv" nekad mudre izreke uđosmo polako u kolumnu čiji autor, kao i obično pojma, nema o čemu bi pisao, pa uvijek ide na ono "tema će se sama nametnuti". Kao kad ste u društvu sa nekom dobrom trebom, pa će se tema razgovora nekako sama nametnuti...

Hajdemo sa školom za početak!

Počela je škola, pa će na početku kolumne veliki ljubitelj škole Bart Simpson da nam s Buster Poindexterom otpjeva pjesmu (RnR himnu?) "Chuck Berrya School Day":

Pričica vezana za "prvu pjesmu"

Prva pjesma u kolumni bila je vezana za školu, a sada ide pričica vezana za prvu pjesmu u listi izvođenja.

Jedan naš prijatelj bubnjar, roker, morao je da "u zadnji čas" zamijeni kolegu na nastupu Šerifa Konjevića, pjevača narodne muzike čije pjesme nije znao.

Ali, nije to bio neki problem, u pitanju je bilo samo nekoliko pjesama, i to je uglavnom šablon jer zna se koji su ritmovi u pitanju… Računao je da će se snaći već nekako.

I upada naš "u zadnji čas" bubnjar da spase situaciju, sjeda za bubanj i pita vođu sastava šta je prva pjesma, mislieći na ritam, da li je 4/4 ili neki neparni, ili neka rumba... Da krene polako, pa će se "pohvatati" u toku pjesme.

A vođa sastava, pomenuti pjevač, mu odgovori:

"Prva pjesma ti je Vjenčanica!"

Savjeti za mlade

I kada ste nešto stariji od Barta Simpsona vaša mladost i naivnost može vas uvući u velike probleme. Neću vam puno pričati, samo pogledajte ovu sliku i razmislite kako je ubrzo život ove sretne 22-godišnje djevojke postao pakao:

monica_clinton.jpg - undefined

Facebook

Sad, kad sam desetak godina stariji od šefa sa slike i četvrt stoljeća od Monice Lewinsky sa slike, na malu pripravnicu gledam nekako više kao otac.

Jer, ono što je bilo "poslije ove slike" (njemu nije bilo ništa, a ona umalo nije završila u ludnici) tjera me na razmišljanje i imam potrebu da mladim ljudima savjetujem da budu oprezni i s ljubavi prema domovini, i s ljubavi prema šefu, i sa slijepim slušanjem šefa.

Monica je direktno nakon "school days" upala "među ajkule" i njena mladalačka nesmotrenost puno ju je više koštala nego neku njenu vršnjakinju, ili nekog od stotina miliona ljudi na planeti koji u principu imaju sličan odnos s pretpostavljenim.

U to doba je internet tek dobivao zamah i Monica se danas smatra jednom od prvih žrtava internet uznemiravanja.

Srećom, djevojka sa slike se nakon teškog perioda svog života izvukla iz krize, danas kao pravnica pomaže žrtvama nasilja na internetu, a sve što vam vaš stari kolumnista može reći je - pamet u glavu!

Druženje s popularnima

U okviru naše rubrike u kojoj vas ohrabrujem da se što više družite s popularnima, u pomoć sam pozvao Mocu, junaka naše stare kolumne Intervju za slušanje i učenje:

Elvis J. Kurtović: Intervju za slušanje i učenje

Kako Moco po prirodi svog posla sarađuje s popularnima, tako ja – koji više nisam popularan, dosadan sam i popularni bježe od mene – ovaj put krpim sve siromašniju rubriku "Druženje s popularnima", tako što ću s Mocinog FB zida ukrasti njegove slike s Alanis Morissette i Katie Melua.

alanis.jpg - undefined

Foto: Privatni album

katie.jpg - undefined

Foto: Privatni album

Savjeti mladim songwriterima

U jednoj staroj kolumni koja se zvala "Škola za songwritere" pomenut je Van Morrison:

Elvis J. Kurtović: Škola za songwritere

Mladim songwriterima danas želim skrenuti pažnju na jednu njegovu pjesmu koja je bila uspješna, ali je značajna i još po nečemu.

To je pjesma "Someone Like You" iz 1987. godine, koja je dospjela na top liste, a pojavila se u nekoliko filmova, poput "Dnevnik Bridget Jones".

Ono što sam primijetio dok sam je puštao u svojim emisijama: Dosta podsjeća na mnogo poznatiju "Have I Told You Lately". Nakon istraživanja, koje je pokazalo da je "Someone Like You" dvije godine starija od "Have I Told You Lately", možemo zaključiti:

Pjesma koju smo danas slušali u rubrici "Savjeti mladim songwriterima", da je nastala poslije "Have I Told You Lately", mogla je biti tretirana kao "autor kopira sam sebe".

No, ona je nastala prije i može se smatrati kao neki "pravi put" kojim je autor krenuo i kasnije nastavio.

Za autora vaše kolumne je značajna jer je varalica pozajmio muziku od te poznatije pjesme (koju je Rod Stewart učinio još poznatijom) i ubacio svoj bezobrazni tekst.

I mada je, u znak protesta protiv nepravdi kapitalizma, nikada nije objavio niti promovorio, nego je samo pržio CD-ove i poklanjao prijateljima, ona je nekako procurila na internet i pronašla put do slušatelja.

Tako da će kolumnista u okviru nepotrebne i svima iritantne rubrike "Malo foliranja pred kraj kolumne" konstatovati da "ja i Van Morrison" već imamo 1,2 miliona pregleda te pjesme na Youtube kanalu...

Grozan sam...

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije