Elvisovi savjeti za male poduzetnike

Elvis J. Kurtović
Elvisovi savjeti za male poduzetnike
Ko rano rani - dvije sreće grabi / Prvi se mačići u vodu bacaju

Ko prvi djevojci - njemu djevojka / Konac djelo krasi

Još kao mali, zapazio sam kontradiktornost narodnih poslovica i učiteljicu pitao zbog čega je tako. A ona mi je samo odgovorila sličnim primjerima tipa "Po jutru se dan poznaje / Ko se zadnji smije - najslađe se smije."

Zaključak bi bio da se narodne poslovice upotrebljavaju onako kako nam trenutno odgovara, a pojedine (poput one o mačićima) izbacuju se iz upotrebe zbog okrutnog postupanja naših predaka prema životinjama.

Sjetimo se zloglasnog "poreza na šund" koji je opisan u kolumni koja se zalagala za rehabilitaciju Mirka i Slavka:

Elvis J. Kurtović: Rehabilitacija Mirka i Slavka

Jednu pjevačicu novokomponovane narodne muzike pitali su kako ona izlazi na kraj s tim teškim nametom. Odgovorila je da "srećom" njene pjesme imaju neku narodnu izreku ili doskočicu u tekstu , pa se onda komisije ne usuđuju staviti oznaku "šund" jer - kako ćeš narodu reći da je šund?

Elem, slično radi i vaš kolumnista na početku svake kolumne, jer "ko ne sluša narodne izreke kao mali – taj kad poraste mora da sluša narodnu muziku u kafićima, sredstvima javnog prevoza, na radnom mjestu..."

Elvisovi savjeti za male poduzetnike

U našoj staroj dobroj rubrici "Elvisovi savjeti za male poduzetnike", evo nešto za one koji rade i naplaćuju svoje poslove preko interneta.

Unazad nekoliko godina Estonija je odlučila da privuče takve ljude iz cijelog svijeta i počne da im dodjeljuje takozvano "e-državljanstvo".

Popunite obrazac preko interneta, uplatite taksu i sačekate da tamošnje vlasti provjere da niste kriminalac i da se ne radi o nekim nezakonitim aktivnostima poput pranja novca.

Kada u najbližoj ambasadi lično podignete vaše nove estonske dokumente, možete otvoriti račun u estonskog banci i raditi svoj mali biznis u pravednijem okruženju koje vam vjerovatno više odgovara, gdje vam neće nametati nepravedne poreze...

White monkey

Vaš kolumnista – kome se ne radi nikakav naporan posao ni preko interneta, ne otvara bankovni račun u Estoniji – nije uspio u nakani da reguliše svoj status umjetnika koga žena izdržava.

Elvis J. Kurtović: Umjetnik koga žena izdržava

Zbog lijenosti nije stigao da prije disko-kuće stavi svoje pjesme na youtube, pa da njemu "kapaju pare od google-oglasa"

mozes_imat_moje_tijelo.jpg - undefined

Mozeš imat moje tijelo

Vaš kolumnista sve više razmišlja o jednom novom biznisu koji je razvijen u Kini, a kao stvoren je za njega, možda i za vas.

Naime, čuo je da tamo neke firme zapošljavaju očigledne strance "koji nisu njihove rase" da sjede po uredima i prave se da nešto rade.

Tako raste ugled firme kad dođu neki gosti koji pomisle "uh, ovo je opasna organizacija čim imaju strance koji rade za njih".

Zainteresovao sam za fenomen tzv. "white monkeys".

Iz priloženog klipa najviše mi se dopao dio u kojem se govori o "white monkeysima" koji se pretvaraju da su eksperti za vina. To bih ja mogao raditi!

Klip iz komedije za tužni kraj

Kolumnu koji smo počeli narodnim mudrostima tipa "ničija solarna svijeća nije do zore gorila" završimo sa pjesmom Arethe Franklin koja nas je prošle sedmice zauvijek napustila.

Muzički vikend na 90,2: Aretha Franklin

Da bude manje tužno odabrao sam Arethin nastup u čuvenoj komediji "Blues Brothers" iz 1980. godine.

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije