Novi lik u sapunici - Dundo Elvis!

Elvis J. Kurtović
Novi lik u sapunici - Dundo Elvis!
Luka Modrić: "Kada savladate igranje u Premijer ligi BiH, onda možete igrati bilo gdje."

Dobro došli u "novu sezonu sapunice" koja počinje nakon mog godišnjeg odmora!

Pogledajte sliku s naslovnice kolumne koja je uzeta iz privatne kolekcije i zove se "Dundo Elvis".

U prošlosti smo našu kolumnu počinjali nekom mudrom izrekom iza koje se skriva vaš ne baš mudri kolumnista.

Najčešće su to sentence drevnog kineskog mislioca Konfučija, omiljenog Mao Ce Tungovog filozofa. A Mao je vašem kolumnisti ostao u sjećanju možda ne kao "najdublji" ali svakako "najtiražniji" pisac mudrih izreka.

Naime, u to doba, kada nisu egzistirali google analytics i ostali pokazatelji popularnosti, Mao je bio "viralni hit". Svaki Kinez (velika "target" grupa!) imao knjižicu s Maovim mislima koja je bila obavezna "u gepeku njegovog bicikla".

U toj knjižice se navodno nalazila i mudrost koja oslikava neizbježnost sudbine a glasi: "Tresao ga, ne tresao ga, zadnja kap ti uvijek ode u gaće!"

No, našu prvu kolumnu "u novoj sezoni sapunice" nismo počeli Maovim mislima, nego je "content provider" bio skromni i šutljivi Luka Modrić, koji se prisjetio svoje prve seniorske sezone, kada je uspio nekako preživjeti udarce protivničkih igrača na bh. terenima, usput stekao samopouzdanje, što pokazuje ovaj stari snimak:

Obećanje ludom radovanje

Svake godine, kada ulazimo u "novu sezonu sapunice", obećavam da ću se popraviti, biti bolji nego prošle godine, pa ćemo u našoj staroj dobroj rubrici "Obećanje ludom radovanje" danas obećati da neće više biti kolumni u kojima od čitatelja tražim neku uslugu.

Neće više biti sramotnih završetaka kolumni u stilu "eto, vi mi pomozite, a ja ću se znati revanširati!".

Neće biti ni kolumni sa skandaloznim naslovima "Imate li koga u Telecomu" , neće biti samosaželjevajućih kolumni u stilu "kako u inostranstvu žive stare rock zvijezde a kako ja?", neće više biti ovakvih video klipova...

Nismo još završili rubriku "obećanje ludom radovanje"!

Kao muzički urednik na Radio Sarajevu, "u novoj školskoj godini obećavam" da ću još istrajnije nastaviti potragu na novim pjesmama koje bi mogle biti interesantne našem slušateljstvu.

Evo jedne relativno "taze" koju vjerovatno još niste čuli. Vašem starom Dundi Elvisu preporučili su je neki dan prijatelji kod kojih sam bio u Solinu, rodnom mjestu Dioklecijana, cara-reformatora koji je protjerao bankare iz Rima:

Nastaviću potragu i za novim, interesantnim obradama starih pjesama. Tako je lijepo kada stara, poznata i draga pjesme dobije neki novi život. Nekako se podmladi… Ne umijem da objasnim, pa je bolje da i ne objašnjavam. Nemojte me pogrešno shvatiti:

Pokušaću da u novoj sezoni sapunice ne davim mlađe čitateljstvo stvarima koje ih ne interesuju. Često roditelji ne kontaju da njihova djeca nisu još tog uzrasta da bi ih nešto popalilo, pa ih uzalud nagovaraju da "obrate pažnju na arhitekturu".

Tako su moji prijatelji putovali po raznim zemljama i nagovarali sina da "obrati pažnju na arhitekturu", da pogleda na nove detalje na zgradama u novoj zemlji...

Bezuspješno. Mali je samo pijukao s Nintendom sa zadnjeg sjedišta i nije bacao pogled prema "arhitekturi".

Na tim putovanjima jednom ih u Amsterdamu uhvati kiša. I hodajući žurno prema hotelu najkraćim putem nalete baš na onu četvrt s crvenim fenjerima gdje "gole tete" sjede u izlozima.

I bježeći od kiše protrčaše pored jedne umjetničke skulpture koja je ukrašavala tu četvrt. Skulptura je predstavljala jednog golog čiku koji je navalio na jednu golu tetu.

Dok su tata, mama i sin trčali pored te skulpture, sin je naglo usporio, pokazao prstom u umjetničko djelo i zlobno povikao:

"Mama, mama... vidi ovu arhitekturu!"

Kraj i pouka

Po današnjim "google analytics" kriterijima Mao Ce Tung je najveći mislilac,  "Valter brani Sarajevo" (opet zahvaljujući brojnosti Kineza) je najbolji film. Po istim kriterijima Coca Cola je najbolje piće, McDonald's najbolji restoran, a Ekrem Jevrić najbolji pjevač.

Mnoge Maove misli i danas su aktuelne, a ona s početka kolumne o "zadnjoj kapi" pokazala se tačnom i u ovo moderno vrijeme kada vaš kolumnista koristi savremeni dvoslojni, troslojni toalet papir.

Zadnja kap ipak uvijek ode u gaće!

"Novu sezonu sapunice", vaš "sve manje dundo a sve više nono" Elvis počeo je sa teoremom jednog mladog čovjeka koga život nije mazio, a danas "stoji na krovu svijeta".

Svi mladi ljudi koji trenutno trpe razne teškoće ili čak poniženja trebali bi pročitati prisjećanje Ivice Džidića, nekadašnjeg suigrača najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Rusiji Luke Modrića:

"Mislim da mu je ta prva seniorska sezona u Zrinjskom itekako usmjerila karijeru. Tamo je očvrsnuo, shvatio da može uspjeti unatoč svim preprekama. Te 2003. godine bosanskohercegovačka liga bila je divlja, često su nas krali na gostovanjima, a Luku, pošto je bio najbolji, uvijek su tukli. No, on je sve to izdržao i bio najbolji igrač lige."

Luka Modrić - undefined

Luka Modrć (Foto: HŠK Zrinjski)

Eto, dragi moji, ako se mučite, ako vam život nije lak... Pomislite da je to  samo trenutno, i da je to možda samo dobra škola za nešto izuzetno što možete napraviti u životu.

Dok vas guraju, tuku, sudije potkradaju, protivnički navijači psuju... samo se sjetite riječi Luke Modrića:

"Kada savladate igranje u Premijer ligi BiH, onda možete igrati bilo gdje."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije