Jedna koju svi znamo

Elvis J. Kurtović
Jedna koju svi znamo
Dobro došli u kolumnu koja kao i obično govori o teškom životu ostarjelih rock zvijezda.

Oni su, nakon sretne i razuzdane mladosti, osuđeni na staračku patnju uz neku džangrizavu babetinu:

keith.jpg - undefined

Umro je čuveni trubač i bandleader Fejat Sejdić.

Kad umre neki poznati muzičar obično se široj publici predstavi njegova najpoznatija pjesma, takozvana JEDNA KOJU SVI ZNAMO. No možda zato što Fejat pripada starijoj generaciji, i od 2000.godine nije više nastupao zbog posljedica moždanog udara, ovaj put je na internet portalima izostala PJESMA KOJU SVI ZNAMO.

Stavljene se neke druge lijepe pjesme, ali nije to ono što bih ja želio.

Mlađi novinari ne znaju da je Fejat sa svojim orkestrom svirao na toj pjesmi, a i kako bi? Nema izdvojeno na internetu, oni su bili bebe kad je to bilo aktuelno...pa ne mogu znati.

Uzgred - jedan moj kolega provali: "Istraživačko novinarstvo je danas kada pogledaš i šta ti je google izbacio na drugoj stranici pretrage!"

Ali ja se dobro sjećam da je on svirao na ovoj pjesmi, "druga stranica pretrage" je to potvrdila, pa ćemo se od Fejata, bar u mojoj kolumnici, oprostiti sa pjesmom na kojoj on doduše nije potpisan ALI JE SVI ZNAMO:

Za one koji su se kasnije uključili

Za one koji su se kasnije uključili sada ide stara dobra rubrika "Za one koji su se kasnije uključili".

One koji su se kasnije uključili, i ovo im je prva moja kolumna koju čitaju, trebamo upoznati sa činjenicom da je Elvis tzv. "sveznajući kolumnista" .

Npr. - mada nema veze sa boksom smatra da ima pravo da komentariše nedavni "meč stoljeća" iz Las Vegasa jer je gledao veliki broj "mečeva stoljeća" u svom životu koji se protegao na samo dva stoljeća (zasada !).

Primjetio je naime nešto netipično za "mečeve stoljeća" - a to je da se borci smiju !?

meč stoljeca.jpg - undefined

Šta li je bilo smiješno ? Da nije neko iz publike ili sudija nešto provalio?

Možda se Conor, koji je donedavno bio vodoinstalater, sjetio neke dogodovštine sa posla, jer je poznato da vodoinstalateri imaju skoro najviše seksualnih avantura na radnom mjestu (na top listi su odmah nakon pismonoša! ). Mnogi to zaboravljaju, jer kad gledaju porno film premotaju početak i počnu gledati tek od momenta kad domaćica u baden mantilu ulazi u kupatilo sa poslužavnikom i kaže vodoinstalateru: "Jel' majstor za kaficu ? "

E baš bih volio znati šta je bilo smiješno Floydu i Conoru da se i mi slatko nasmijemo.. :) :) :)

Sport se dosta promijenio i kada je slavni Real Madrid u pitanju. Najveći spektakl koji oduševljava sve one koji ne vole "kraljevski klub" je kada čitav Santiago Bernabeu stadion počne mahati bijelim maramicama (Rastajemo se mi!" ).To je znak da trener, a nekad i uprava, moraju da odu!

No, kako niko više ne nosi platnene maramice - spektakl nije kao što je bio!

Nije to sa današnjim papirnim maramicama atraktivno kao nekada, a u klipu koji vam prilažem vide se i ogorčeni razmaženi navijači Reala kako ljutito mašu komadima papira formata A-4 : 

Društveno korisni dio kolumne

Prolazi polako sezona požara i sada je kasno kukati kako nisu spremno dočekani. Zato je pravo vrijeme da se pripremamo za zimu i nabavimo mehanizaciju za čišćenje cesti od budućeg snijega:

donja mahala.jpg - undefined

Kraj kolumne

Dirljivi su moji pokušaji da poznato Čehovljevo pravilo dramaturgije apliciram na svoje kolumnice i one bi trebale da budu u fazonu "zlatni Les Paul koji visi na zidu u prvom činu treba da zasvira u zadnjem činu":

Vidjet će oni koga su...

Lako je to reći, ali kako aplicirati...Probajmo !

Ono staro Zabranjeno pušenje  sviralo je u Ljubljani neku zajedničku svirku sa više bendova.Da budemo precizniji, oni su bili jedini band koji nije bio iz Slovenije.Na kraju koncerta svi su se učesnici skupili da zajednički, u fazonu "We are the world, We are the children" otpjevaju neku pjesmu sa oduševljenom publikom.

Bila su ti vremena kada se sve više pričalo o osamostaljivanju Slovenije i svi su uzbuđeno otpjevali Prešernovu "Zdravljicu" u to doba neformalnu, a kasnije i zvaničnu slovenačku himnu.

Članovi "Pušenja" ,koji nisu znali ni muziku ni tekst ove pjesme, samo su tupavo stajali na bini, da bi na kraju koncerta, nakon što su se stišali aplauzi , mikrofon uzeo već "dobro raspoloženi" Sejo Sexon i odvalio nešto na šta se niko nije nasmijao:

"Lijepo je ovo bilo, baš lijepo...Al hajmo sada JEDNU KOJU SVI ZNAMO! "

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije