Vidjet će oni koga su...

Elvis J. Kurtović
Vidjet će oni koga su...
...izbacili iz grupe!

Kažu da ne znam da sviram

(ide neki grozno odsviran riff na gitari)

da se "otpipim glasno "

(isto taj riff samo još gore - prejako..."da bole uši")

Pričaju jadni muzičari a još jadniji ljudi

Da je moja gitara parmak i da mi pojačalo prdi!

Kažu jadnici kako kasnim na probe

Ljubomorni što samo mene gledaju koke.

Vidjeće oni koga su izbacili iz grupe!

(Ovo bi trebala biti blues pjesma, prvi dio je grozno odsviran, slabo otpjevan, mizerno produciran...)

Ali - to je samo "caka" jer ima i drugi dio pjesme!

Vidjet će oni koga su izbacili iz grupe

kada kupim zlatnog Les Paula i nabacim krpice skupe!

15718_Gibson_used_57_les_paul_goldtop_711401_1.jpg - Vidjet će oni koga su...

U ovom dijelu pjesme, koji bi mogli nazvati "popravljanje lošeg početka" gitara dobiva sasvim dobar zvuk, ali bez elemenata virtuouznosti koji čuvamo za posljednji dio pjesme, tzv. razvaljivanje.

Govorili su da ne znam napisati refren,

kritikovali moje tekstove glupe

nagovoriše i šta jest i šta nije

kada su me ćerali iz grupe.

Al plakat će oni za mnom i pitat se

gdje im je bila pamet

kad svijetu pokažem ljepotu stila

i izrazim svoj raskošni talent.

Sad bi mogao krenuti solo. Počinje ga Brega i kad ga on "zapetlja", onda ulazim ja da ga "još više zapetljam". Brega se malo sklanja u stranu i svira ritam, a ja u velikom stilu izlazim "da nastavim gdje je Brega stao" s jednom novom "custom made" heavy metal gitarom na čijem se tijelu, u zavisnosti od ugla posmatranja, naizmjenično pojavljuju slike druga Tita i Bob Marleyja.

Znači - zlatni Gibson Les Paul se "odmara" na stalku, i (kao i Brega) lijepo vidi u pozadini spota. U prvom planu sam naravno ja. Imam šešir kao Stevie Ray Vaughan ispod kojeg se vide duge plave kovrdže kao kod Peter Framptona (ili Zenita Đozića u mladim danima).

Upravo ta plava kosa "ala Peter Frampton" (nepotrebno je napominjati da me u spotu glumi JAKO ZGODAN GLUMAC!) je lajtmotiv za iduću caku koja će posebno zaboljeti šupke kojima je i namijenjena ova pjesma i spot.

Nakon što sam u "virtuoznom dijelu sola" pokazao šta sve znam i umijem na gitari, uzimam talk box i "počinjem da sviram i pričam u isto vrijeme".

Samo što za razliku od  akrobacije s albuma Frampton Comes Alive, kada raja prepozna razgovjetno Do you feel like we do , ja pomoću gitare i talk boxa izvedem VIDJET ĆE ONI KOGA SU IZBACILI IZ GRUPE.

No , nakon gromoglasnog aplauza pubike, kojoj se sve više sviđa nesigurno početa Vidjet će oni koga su izbacili iz grupe ispostavlja se da gitarski solo nije završen!

Ovacijama dočekan na stage izlazi VLATKO STEFANOVSKI!!!

OK fest / Stefanovski: Mladima bi trebalo dati knjige da čitaju

Brega i ja se skromno sklanjamo u stranu, a Vlatko u neparnom ritmu "još više zapetljava ono što smo Brega i ja zapetljali".

Kao što i predpostavljate, demonstracija sile neće skoro završiti!

Oni koji su me izbacili iz grupe nagledat će se još spota i naslušat će se još pjesme koja govori o tom, za njih tada veoma nebitnom događaju!

Dolazi nešto veoma bolno za njih...

SADA IDE DIO NA ENGLESKOM!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kako naš spot sve više ide prema MTV kvalitetu (snimam spotove ko s MTV-a. Cijena 200 KM) tako se, uz nevjerovatne laserske i dimne efekte, postepeno uključuju plesačice, gutači vatre, i DVIJE PRAVE CRNKINJE i jedna bjelkinja koje pjevaju bek-vokale.

To je samo uvod za ono što će za one koji su ponizili autora pjesme Vidjet će oni koga su izbacili iz grupe biti šokantno!

Na pozornicu izlazi ni manje ni više nego JOE COCKER!!!

(Samo uživajte u pjesmi, nemojte se iščuđavati i pitati "Ali kako!?", pravite se da je to najnormalnije, a emociju nevjerice i zaprepaštenja prepustite šupcima koji su me nogirali iz grupe!)

Joe Cocker u svom poznatom stilu na engleskom jeziku bolno pjeva They kick my ass from the band što je ujedno i produkcijski vrhunac ove bluesy kompozicije.

No nije suština bluesa u dobroj produkciji i završit ćemo pjesmu u "back to basics" stilu.

Znači - ide tipični bottleneck kraj pjesme u fazonu filma Crossroads.

crossroads.jpg - Vidjet će oni koga su...

Bliži nam se kraj spota, krajnje je vrijeme da upoznamo i one kojima je pjesma namijenjena.

Vidimo ih kako sjede neuredni u poderanoj estradnoj garderobi pored neuglednog zarđalog "fićo - kombija" i na bezveznom starom portabl televizoru gledaju moj napucani spot. Njihove groupie girls uklapaju se u "estetiku kombija"  što izaziva sažaljenje gledatelja naviknutih na ljepotu i glamour plesačica, pjevačica i manekenki iz mog MTV spota.

E sad - ako očekujete da ću u posljednjoj sceni spota "izaći iz televizora" sa zlatnim Les Paulom da im se "poserem u usta" - varate se!

Sve teorije dramaturgije (zlatni Gibson Les Paul koji stoji okačen na zidu u prvom činu predstave mora da zasvira pri kraju trećeg čina) - kad su u pitanju moji  spotovi ne vrijede!

Za "poserem vam se u usta" izlazak iz televizora" (u boljoj rezoluciji nego u spotu Take on Me grupe a-ha) izabrao sam baš onu svoju prvu neuglednu gitaru koju su nazivali "parmak" i zbog koje su mi stalno govorili "naštimaj se, konju jedan!".

Zahvaljujući novom vratu od mahagonija, DiMarzio magnetima, Schaller mašinicima... ovo "ružno pače" u kombinaciji s mojim prepravljenim Čajevec pojačalom (zbog kojeg su me također nekad ismijavili) sada ima predivan zvuk i toliko sam siguran u sebe da mogu spektakularni izlazak iz televizora kombinirati s "kolut naprijed - kolut nazad" akrobacijama koje izvodim skoro kao Ljubiša Racić.

U posljednjem kadru spota vidimo mene s leđa, kako im na koljenima ispred nosa završavam pjesmu kadencom.

Kako neću da mi njihove njuške predugo kvare spot i vješti režiser brzo  nelagodu s faca mojih nekadašnjih dušmana mijenja osmjesima njihovih "neatributnih" groupie girls za koje se ispostavlja da su i krezave.

Njima se pjesma dopala i vidimo ih kako već pokušavaju da otpjevaju ovu novu himnu nepravedno ostavljenih, napuštenih, najurenih i izdanih ljudi koja ima malo čudan i naoko predugačak naslov:

VIDJET ĆE ONI KOGA SU IZBACILI IZ GRUPE!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije