Savjeti / Otkazuju i ljeti: Šta morate znati o akumulatorima na visokim temperaturama

10. 07. 2017. u 08:05:00 J. M.

Shares: 0

Ljeto je vrijeme odlazaka na godišnji odmor, najčešće automobilom. Kada se spominje važnost tehničke ispravnosti vozila, ljeti se rijetko ukazuje na akumulator.

Kakva greška jer, osim što je automobilska baterija na velikom iskušenju na niskim temperaturama, jednaku opasnost predstavljaju i ljetne vrućine.

Analize njemačkog automobilskog kluba ADAC pokazuju da je 39 procenata svih kvarova tokom najtoplijeg godišnjeg doba uzrokovano – problemima s akumulatorom.

Uzroci mogu biti različiti. Na visokim temperaturama većina vozača koristi klima uređaj s maksimalnim intenzitetom, a tu su i dodatni električni potrošači kao što su mobilni infotainment uređaji, navigacija, punjači telefona, rashladni uređaji...

Problemi nastaju pri malim brzinama, recimo u saobraćajnim gužvama, kada alternator ne može proizvesti dovoljno električne energije. 

Vanjska temperatura je od ključne važnosti za život akumulatora. Optimalna temperatura je +20 stepeni celzijusa, a ako se popne znatno iznad ove vrijednosti – mogu se ubrzati elektrokemijske reakcije i procesi korozije baterije. To znači da se akumulator mnogo brže prazni i ne može odgovoriti ljetnim iskušenjima.

Posebna pažnja potrebna je ukoliko posjedujete automobil sa start-stop funkcijom. Tada se pred akumulator postavljaju povećani zahtjevi za znatno češćim pokretanjem motora.

Ukoliko je baterija oslabila, sistem za upravljanje akumulatora smanjuje žeđ za energijom pojedinačnih potrošača, čak i isključuje neke uređaje poput, recimo klima uređaja, sve kako bi se energija sačuvala za start-stop sistem.

Neki vozači iskopčaju akumulator za vrijeme ljeta dok ne koriste automobil. Ovo je pogrešno jer ne donosi nikakvu korist – proces starenja baterije ne može se zaustaviti.

S druge strane, štete mogu biti višestruke. U vremenu komplicirane tehnologije vozila, baterija je snažno integrirana u elektronski sistem automobila. Prekid električnog spoja između baterije i računara vozila može rezultirati gubitkom podataka u kontrolnoj jedinici i elektronskim sistemima.

Najbolji način za čuvanje baterije tokom ljeta je voditi računa da nisu ostali uključeni neki vanjski uređaji – poput punjača telefona i GPS-a – koji su u stanju isprazniti akumulator.

Za razliku od zime, tokom ljetnih mjeseci teško je uočiti simptome nedostataka na akulumatoru. Kvar je iznenadan: Automobil odjednom neće da upali. Zato se prije odlaska na godišnji odmor preporučuje provjera baterije u servisu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA