Savjeti / Vozači, pažnja: Koliko raste temperatura u automobilu kada ga ostavite na suncu

23. 06. 2017. u 07:46:00 J. M.

Shares: 0

Nastupilo je ljeto, kada smo skoro svakodnevno suočeni s tropskim temperaturama. Automobili – puni staklenih površina koje se brzo zagrijavaju na suncu – postaju izvor opasnosti.

Tokom vožnje koristan dodatak je klima-uređaj, no šta se dešava dok se automobil ne pokrene, odnosno stoji na suncu?  Koliko može pomoći otvaranje prozora u parkiranim automobilima?

Eksperti njemačkog automobilskog kluba ADAC napravili su istraživanje koje pokazuje brz i ekstremni rast temperature u parkiranim automobilima.

Na suncu, pri vanjskoj temperaturi od 28 stepeni celzija, parkirana su tri identična automobila – jedan s potpuno zatvorenim prozorima, drugi s jednim otvorenim prozorom oko pet centimetara, treći s dva otvorena prozora (po pet centimetara).

Alarmantni rezultat: U sva tri slučaja, temperatura u unutrašnjosti automobila porasla je već nakon 30 minuta na oko 50 stepeni celzijaNakon sat vremena, vrijednosti su već dostigle oko 57 stepeni celzija! 

Ako su ovakvi rezultati u situacijama kada je vanjska temperatura "svega" 28 stepeni, mogu se samo pretpostaviti posljedice na prostorima, poput  naših, gdje se živa na termometru često približi podioku s brojem 40.  

Uz podatke koji su pokazani u tabeli postaje jasno koliko je važan izbor povoljnog mjesta za parking. Imperativno je važno pronaći mjesto u hladovini vodeći računa o promjeni položaja sunca tokom vremena dok je vozilo parkirano.

Drugo, još važnije: Nikada ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce same u vozilu na suncu. Posljedice mogu tragične, pokazali su to mnogi slučajevi smrti djece ili životinja zatvorenih u vozilu na suncu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA