Oči na cesti: Vozači, znate li šta znači "pravilo dvije sekunde"

J. M.
Oči na cesti: Vozači, znate li šta znači "pravilo dvije sekunde"
/ dvr
Kada se daju savjeti vozačima, vjerovatno najčešće spominjani izraz je "oprez". U vremenu sve zagušenijeg saobraćaja i većeg broja vozila, i najmanja neopreznost može ugroziti vlastiti i tuđe živote te izazvati velike materijalne štete.

Pokazalo se da tehnološka revolucija posljednjih godina ima pozitivne i negativne efekte po sigurnost vožnje. S jedne strane razvijeni su sigurnosni asistenti koji mogu alarmirati na opasnost, u krajnjem slučaju ispraviti grešku vozača i spriječiti nesreće, no problem je što su ovakvi sistemi i dalje preskupi za ugradnju u većinu automobila.

Mnogo opasnija i prisutnija je tamna strana tehnološkog napretka. Dolazak kompaktnih multimedijalnih uređaja poput mobitela, tableta, navigacije, muzičkih "playera" učinio je modernog čovjeka skoro ovisnim o modernoj tehnici, čak i ako se nalazi za upravljačem.

Stoga ne čude analize da trenutak odvlačenja pažnje izazove svaki četvrti udes u većini zapadnoeuropskih zemalja. 

Istraživanje osiguravajuće kuće Allianz iz Švicarske pokazalo je da oko 40 posto vozača telefonira tokom vožnje, 30 posto šalje SMS-ove i e-mailove sa smartphonea ili čita poruke s tableta. Još jedan uznemirujući podatak: Svaki drugi vozač podešava destinaciju na navigacionom uređaju tek u vožnji.

Ako su ovakvi podaci iz jedne od najorganiziranijih svjetskih država, možemo samo pretpostaviti "stepen nepažnje" na našim prostorima. Zašto je neopreznost tako opasna?

Mnogi vozači nisu svjesni da odvlačenje pažnje drastično smanjuje brzinu reakcije u slučaju opasnosti – od 30 do 50 posto pri telefoniranju ili pisanju SMS-ova. Da se ne spominje kako opasnost raste ako se sporedne aktivnosti odvijaju na višim brzinama.

Pri brzini od 100 km/h vozilo pređe 28 metara u sekundi, nailazak na bilo kakvu prepreku i sporijeg učesnika naprijed neminovno dovodi do udesa. 

Čak i u idealnim situacijama kada su "oči na cesti" važi pravilo držanja dvostruko manjeg odstojanja od brzine kretanja. U prijevodu: Ako se krećemo brzinom od 120 km/h, sigurnosni razmak prema vozilu ispred treba biti najmanje 60 metara.

Tako će biti osigurane dvije sekunde za reakciju na potez vozača ispred. Naravno, "pravilo dvije sekunde" važi u idealnom slučaju, a slabija vidljivost ili odvlačenje pažnje korištenjem multimedijalnih uređaja zahtijeva drastično povećanje sigurnosnog odstojanja.

dvr - Oči na cesti: Vozači, znate li šta znači

Treba ponoviti: Fizička reakcija povezana je s mozgom! Preciznije: Telefoniranje preko komandi na volanu, čak i uz korištenje "hands-free" zvučnika i mikrofona, produžava vrijeme reakcije vozača koliko i 0,8 promila alkohola u krvi!

Bez obzira na to što je skoro nemoguće držati 100-postotnu koncentraciju i "oči na cesti" u svakom trenutku vožnje, obavljanje bilo kakvih funkcija "odvlačenja pažnje" treba svesti na najmanju moguću mjeru! Zbog vlastite i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju – vozača, pješaka, biciklista…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije