Analiza / BIHAMK: Više saobraćajnih nesreća i povrijeđenih, manje poginulih

16. 03. 2017. u 14:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na bosanskohercegovačkim putevima u prošloj 2016. godini dogodile su se ukupno 39.543 saobraćajne nezgode.

To znači da su tokom prošle godine registrirane 884 nezgode više u odnosu na 2015, stoji u analizi Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Trend povećanja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda – započet 2013. godine nastavljen je i u 2016. godini.

BIHAMK - BIHAMK: Više saobraćajnih nesreća i povrijeđenih, manje poginulih

BIHAMK

Tokom prošle godine svakog dana u prosjeku se događalo oko 108 saobraćajnih nezgoda, od toga 21 udes s poginulim ili povrijeđenim osobama. Život je izgubila 321 osoba, 1.809 ih je teže, a 9.379 lakše povrijeđeno.

BIHAMK - BIHAMK: Više saobraćajnih nesreća i povrijeđenih, manje poginulih

BIHAMK

U saobraćajnim nezgodama u Federaciji BiH poginulo je 185 osoba (koliko i u 2015.), šest osoba je stradalo u Distriktu Brčko, dok je u RS-u smrtno stradalo 130 osoba (150 u 2015.).

Iako je u RS-u zabilježeno značajno smanjenje broja poginulih osoba, smrtnost je dvostruko veća nego u Federaciji: 13 poginulih na 1000 saobraćajnih nezgoda, u Federaciji BiH nešto više od 6 poginulih na 1000 udesa.

Što se tiče Federacije BiH, do povećanja broja stradalih u saobraćajnim nezgodama došlo je u Sarajevskom, Zeničko-dobojskom, Zapadno-hercegovačkom i Unsko-sanskom kantonu.

BIHAMK - BIHAMK: Više saobraćajnih nesreća i povrijeđenih, manje poginulih

BIHAMK

U analizi BIHAMK-a stoji da je veliki broj saobraćajnih nezgoda na našim cestama, između ostalog, rezultat nepoštivanja pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na putevima je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda (32,7 posto), slijede nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, zatim saobraćajne nezgode nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te ostali uzroci (nepoštivanje prometne signalizacije, nepovoljni uvjeti na putu...).

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju (49,2 posto), potom na magistralnim putevima (23,8 posto), lokalnim cestama (9,1 posto), pa regionalni putevima (7,6 posto)...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA