Ne vole ga mnogi: Da li je start/stop sistem štetan za motor?

3
Radiosarajevo.ba
Ne vole ga mnogi: Da li je start/stop sistem štetan za motor?
Foto: Screenshot/YouTube / Ilustracija/Start stop dugme

Automatski start/stop sistemi pomažu u smanjenju potrošnje i emisija ispušnih plinova time što gase motor dok vozilo stoji, primjerice na semaforu. No otkada su se ovakvi sistemi pojavili i postali uobičajeni u gotovo svim automobilima javila se i briga vlasnika automobila utiču li ovakvi sistemi na trajnost motora.

Također, mnogi se brinu koliko su sami start/stop sistemi zapravo trajni i hoće li s njima imati nekakvih problema nakon nekoliko godina korištenja automobila.

Za početak ćemo se osvrnuti na mit o utjecaju start/stop sistema na samo trajnost pogonskog motora automobila, bilo benzinskog ili dizelskog. Mnogi tvrde da je ovaj sistem loš za motor jer podrazumijeva da se on tokom svojeg životnog vijeka mnogo puta pokreće i gasi.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

To jednostavno nije tačno jer modernim motorima nimalo ne smeta ako se često pokreću i gase. Oštećenja koja nastaju čestim uključivanjem i isključivanjem moguća su samo kada se motor osjetno ohladi te se maziva i tekućine u sistemu nakon novog pokretanja moraju ponovno zagrijati.

Jasno je da kratko gašenje motora na semaforu neće znatno smanjiti temperaturu ulja u njemu, a i sam sistem je dizajniran tako da pokrene motor prije nego što se njegova temperatura previše smanji. Iz istog razloga start/stop sistem u principu ne radi dok se motor ne zagrije na dovoljnu temperaturu.

Nevjerovatna opcija: Pogledajte kako je moguće jednim pogledom upravljati automobilom

Nevjerovatna opcija: Pogledajte kako je moguće jednim pogledom upravljati automobilom

No što je sa starterom. Tu bi problemi mogli biti izraženiji jer nije isto kada se starter motora koristi dva, tri puta dnevno ili nekoliko desetaka puta. Ipak, moderni starteri za automobile opremljene start/stop sistemima namijenjeni su i predviđeni za često korištenje tako da ne biste trebali imati nikakvih problema koristite li start/stop sistem umjesto da ga držite isključenim.

Koliko su starteri ovakvih automobila izdržljivi pokazuje i primjeri iz Toyote. Faye Hadley, certificirana tehničarka ASE-a i influencerica na društvenim mrežama, podijelila je video o broju pokretanja koje će Toyota opremljena start/stop funkcijom dopustiti prije nego što se u automobilu upali 'check engine' lampica koja ukazuje da je starter potrebno zamijeniti.

Iako su se start/stop sistemi masovno počeli koristiti tek posljednjih desetak godina, oni nisu novi izum. Prvi start/stop sistemi pojavili su se 1970-ih na nekim modelima Toyote, a povod je bila velika naftna kriza i skok cijene goriva.

Volkswagen je bio prva kompanija koja je predstavila serijski start-stop sistem na europskom tržištu još 1983. u nekim svojim modelima poput Pola, Golfa i Passata. Motor je bilo moguće ugasiti pritiskom na tipku, a pokretao bi se pritiskom na papučicu gasa.

Osamdesetih je i Fiat imao sličan sistem u Regati. No, masovan proboj start/stop sistema je uslijedio tek u 2000-tim godinama zbog nastojanja proizvođača da smanje potrošnju i emisije CO2.

Znate li za šta služe tačkice na šoferšajbi automobila?

Znate li za šta služe tačkice na šoferšajbi automobila?

Prema tvrdnjama proizvođača, ovakvi sistemi mogu smanjiti potrošnju u gradskoj vožnji i do deset posto. S obzirom na njihovu trajnost i uštedu nema nikakvog racionalnog razloga da ga ne koristite ako je automobil već opremljen njime, prenosi 24sata.

@fayehadleyofficial

how many starts do you think it takes to trip the DTC?! #startstop #startstopfunction #carstarter #starterreplacement #AutomotivePSA #AutoPSA #AutoDIY #CarTips #DIYTips #MechanicTips #CarMaintenance #AutoMaintenance #CarCare #femalemechanic #girlmechanic #MechanicsOfTikTok #relatable

♬ original sound - Faye

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije