Nevjerovatna opcija: Pogledajte kako je moguće jednim pogledom upravljati automobilom

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatna opcija: Pogledajte kako je moguće jednim pogledom upravljati automobilom
Foto: Youtube / Opcija pomijeranja automobila pogledom

Pametni telefoni do sad su se pokazali kao neizostavan dio svakodnevnog života. Ne samo da nam omogućavaju da u svakom trenutku budemo povezani sa svijetom, već nude i neke dodatne mogućnosti.

S razvojem umjetne inteligencije i njenim dovođenjem na pametne telefone, dodatno se otvara prostor za razvoj novih funkcija i usluga.

Jedna od takvih funkcija koja bi mogla biti zanimljiva je - upravljanje automobilom pogledom.

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Iako već postoje brojne aplikacije za upravljanje automobilima, sve su one zahtijevale korištenje prsta na ekranu pametnog telefona.

Ali, jedan je automobilski inžinjer odlučio isprobati funkciju praćenja pogleda na telefonima i povezati je s upravljanjem automobilom. Iako je sve još uvijek na nivou eksperimenta, u videu objavljenom na YouTubeu, pokazao je kako cijela stvar funkcioniše.

U videu su pokazane četiri mogućnosti koje se mogu aktivirati pogledom – paljenje motora automobila, gašenje motora, kretanje naprijed i nazad. Nakon gledanja u određeno dugme dvije do tri sekunde, određena će se mogućnost aktivirati i u skladu s time odraziti se na kretanje automobila.

Na prvi pogled, možda se ova mogućnost baš i ne čini previše korisna, ali ko zna - možda proizvođači automobila prepoznaju to kao opciju i upare je s opcijama na infotainment ekranu u automobilima. Zamislite situaciju u kojoj vozite automobil i želite uključiti klimu. Umjesto da pipkate prstima po ekranu, dovoljno je da pogledate u ikonu klime na ekranu i ona se uključi, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije