Jeste li znali za šta služi ovaj dodatak? Mogao bi vam spasiti život na cesti

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali za šta služi ovaj dodatak? Mogao bi vam spasiti život na cesti
Foto: Amazon / Ilustracija/Reppeller

U ovom godišnjem dobu, saobraćajne nesreće s divljim životinjama postaju učestalije, a posljedice mogu biti katastrofalne.

Jedan od ključnih faktora koji doprinose saobraćajnim nesrećama u ovo doba godine su upravo divlje životinje. Posebno su česte na državnim i regionalnim cestama, s brojkom nesreća koje su uključivale divlje životinje se ne smanjuju, posebno u gorskim predjelima.

Najbolji način da se izbjegne sudar s divljinom je prilagoditi brzinu kada primijetite saobraćajne znakove koji upozoravaju na prisutnost divljih životinja. Uz to, vožnja s uključenim svjetlima i zimi i ljeti te poduzimanje dodatnih mjera opreza također su ključni savjeti.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

I dok neke zemlje u svijetu razvijaju složene sisteme za sprječavanje sudara s divljim životinjama, postoji navodno jednostavno rješenje koje svaki vozač može implementirati - reppeller ili ultrazvučni rastjerivač divljih životinja.

Reppelleri su mali akustični uređaji postavljeni s vana na vozilo. Kada vozilo dostigne određenu brzinu, ovi uređaji stvaraju visokofrekventne zvukove koji nisu čujni za ljude, ali su detektirani od strane divljih životinja.

Jeste li znali koliko često zimi treba prati automobil?

Jeste li znali koliko često zimi treba prati automobil?

Ovi uređaji djeluju slično tradicionalnim zviždaljkama i teoretski bi trebali odbiti divlje životinje dalje od cesta. Preporučuje se njihova instalacija, posebno na električnim vozilima, zbog njihove tišine tokom vožnje, što divlje životinje teže primjećuju.

Važno je pravilno postaviti reppellere na vozilo, najčešće na prednji dio, vanjska ogledala ili poklopac motora, kako bi bili učinkoviti. Njihova cijena nije visoka, što ih čini pristupačnim dodatkom za većinu vozača.

Iako učinkovitost može varirati zavisno od vrste životinje i području vožnje, reppelleri za divlje životinje su vrijedan dodatak na cestama s prisutnošću divljih životinja. Mogu se nabaviti putem interneta u trgovinama poput Amazona, ili u specijaliziranim trgovinama, a s obzirom na nisku cijenu, vrijedi ih isprobati, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije