Jeste li znali koliko često zimi treba prati automobil?

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali koliko često zimi treba prati automobil?
Foto: Pexels / Ilustracija/Automobil

Koliko često treba prati automobile zimi? Dok jedni tvrde da treba što češće, drugi tvrde da pranje u hladnijim mjesecima treba što više izbjegavati kako bi se zaštitio lak.

ADAC piše kako automobile zimi treba podjednako često prati kao i u ljetnim mjesecima. Je li istina da je automobil zimi zagađen ostacima soli na cesti? Da i ne. Izjava da zimska prljavština – agresivna, slana lužina – ima enormno korozivni učinak na lak, tj. da se mora što češće uklanjati, odnosi se samo na prethodno oštećene dijelove automobila (ogrebotine ili ljuštenje).

Međutim, besprijekorno lakirane površine lako se mogu nositi s tim napadima prljavštine. Čak ni donji dio vozila obično nema probleme s korozijom: uz fabrički izrađene brtve, poboljšanu zaštitu i korištenje pocinčanog lima.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Preporuka je da se u autopraonice ne treba ići kada su temperature ispod -10 stepeni Celzijusa. Tako bi se izbjegao toplotni šok kada voda iz autopraonice, čija je temperatura između 10 i 30 stepeni, pokrije dijelove automobila koji su bili izloženi hladnoći.

Također je prije ulaska u autopraonicu potrebno ukloniti sve ostatke snijega i leda jer ih četke mogu povući preko karoserije i tako je oštetiti, javlja Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije