Objavljena lista: Ovo je pet najružnijih automobila svih vremena

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena lista: Ovo je pet najružnijih automobila svih vremena
Foto: Autocar / Fiat Multipla

U dizajn automobila su se oduvijek ulagale milijarde eura, ali su neka vozila ipak 'ispala' izrazito neatraktivna, barem prema mišljenju vozača širom svijeta. 

Tako je portal US Sun odlučio da napravi listu pet najružnijih automobila koji su ikada napravljeni.

Na petom mjestu se nalazi Aston Martin Lagonda. Iako se Aston Martin kao proizvođač automobila uvijek mogao pohvaliti predivnim dizajnom, ipak se čini kako je u ovom slučaju došlo do greške. 

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Naime, 1980-ih godina je napravljen model Lagonda, koji je ipak izgledao jako upečatljivo zbog svih pogrešnih razloga. Zbog toga je i napravljen u samo 645 primjeraka, a u Velikoj Britaniji danas postoji samo 112 registrovanih modela Lagonda. 

Na četvrtom mjestu je ovaj portal odlučio staviti Chryslera, model PT Cruiser. On je bio dosta uspješniji u prodaji od Lagodne, s više od milion prodanih primjeraka širom svijeta.

Ipak, retro stil haube, koji je trebao da liči na automobile iz 1930-tih godina, nije baš bio primamljiv za oko. Bez obzira na izgled, ovaj model je bio dosta popularan zbog pristupačne cijene. 

Na trećem mjestu se nalazi Nissan Cube. Japanski proizvođač je pokušao da napravi automobil koji je bio vjeran svom imenu - stvarno je ličio na kocku. To se mnogima nije svidjelo, te je egzekucija mogla biti mnogo bolja.

Ipak, činjenica da se pravio od 1998. do 2019. godine, te da su izašle tri generacije ovog modela, govori da su vozači prepoznali druge prednosti ovog automobila. 

Na drugom mjestu je svoje mjesto našao Volkswagen Type 181. Ovaj automobil je, inače, trebao biti samo za vojnu upotrebu, ali se našao kao opcija za kupce 1980-tih godina.

Iako je ličio na safari automobil, koji je mogao biti privlačan mnogim avanturistima među vozačima, njegov neaerodinamičan i nezgrapan izgled bio je odbojan mnogima.

Bez puno iznenađenja, na prvom mjestu se našao Fiat Multipla. Ovaj automobil je nešto najbliže globalnom koncenzusu za najružniji automobil.

Najveći problem je 'izbočina', između šoferšajbe i haube, koja je napravljena za dva dodatna svjetla. Zbog toga ovaj automobil izgleda dosta nezgrapnije, a nije ni nazad nešto pretjerano bolji. Ipak, njegova učinkovitost i kompaktnost učinila ga je izborom za mnogobrojne porodice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije