Kakvi su propisi - u kakvoj obući smijete voziti u BiH, Hrvatskoj i drugim zemljama EU...

4
Radiosarajevo.ba
Kakvi su propisi - u kakvoj obući smijete voziti u BiH, Hrvatskoj i drugim zemljama EU...
Foto: Pixabay / Ilustracija

S ljetnim mjesecima mijenjaju nam se i navike pa iz teških zimskih cipela ulazimo u komforniju obuću. Međutim, kako je s vožnjom? Mnogi su spremni voziti s japankama ili bosonogi, a to nije dobro rješenje za prometnu sigurnost.

Kod otvorenih cipela kao što su japanke, papuče ili sandale postoji opasnost da se pedala zaglavi između cipele i stopala. Europski autoklubovi napravili su istraživanje prometnih pravila u državama i prikupili saznanja o kažnjivosti takve vožnje, piše HAK Revija.

U Belgiji, Bosni i Hercegovini, Danskoj, Finskoj, Luksemburgu nema posebnih pravila o obući za vožnju ili bosonogoj vožnji. Dakle, sve je dopušteno.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

U Češkoj Republici vozači osobnih vozila nisu posebno definirani, ali vozači privrednih vozila moraju imati cipele dok voze.

Često vozite sa upaljenom rezervom? Evo zašto to nikako ne bi trebali raditi

Često vozite sa upaljenom rezervom? Evo zašto to nikako ne bi trebali raditi

U Italiji nema pravila, ali postoji problem u slučaju prometne nesreće – ako policijski službenik ustanovi da imate neadekvatnu obuću i to unese u zapisnik, osiguravajuća kuća može vam uskratiti isplatu.

U Njemačkoj, po zakonu, vozač mora učiniti sve da osigura sigurno upravljanje automobilom. To se često interpretira kao preporuka da ne vozite u japankama, sandalama i natikačama koje sa stražnje strane nisu učvršćene te bosonogi. Kažnjavanje nije definirano, ali je zato moguć gubitak dijela prava iz osiguranja – ako se dogodi prometna nesreća i ako je činjenica da vozač nije imao odgovarajuću obuću igrala određenu ulogu u tome.

U Španiji je zabranjeno voziti s japankama na nogama ili bosonog. Kazna je 80 eura.

U Sloveniji nema izričite zabrne, a uhvate li vas policijski službenici da vozite u japankama ili bosonogi samo će vas upozoriti da biste trebali imati čvršću obuću dok vozite.

Zimske gume na automobilima ljeti? Struka nema dileme prema ovom pitanju

Zimske gume na automobilima ljeti? Struka nema dileme prema ovom pitanju

U Mađarskoj nema pravila, odnosno ona nisu upisana u zakon, ali u slučaju nesreće vozač može biti proglašen odgovornim ako nije imao odgovarajuću obuću na nogama.

U Nizozemskoj nema posebnog teksta koji regulira obuću, policija vas ne može kazniti ako vozite u japankama, ali, dogodi li se nesreća, procjenjuju se svi detalji pa je moguće da i obuća igra ulogu u ustanovljavanju krivnje.

U Austriji vas također policija neće kazniti ako vozite s japankama ili bosonogi. Međutim, dogodi li se prometna nesreća, ako policija utvrdi da je nesreća mogla biti izbjegnuta s drugačijim tipom obuće – protiv vozača se može pokrenuti postupak.

U Velikoj Britaniji japanke i bosonoga vožnja nisu posebno precizirani, ali u Zakonu o sigurnosti prometa piše da vozač mora imati obuću koja ga neće omogućiti da upravlja vozilom na sigurna način. Kazne su i do 5000 funti – ako policijski službenik procijeni da nemate takav tip obuće.

U Hrvatskoj također nema posebnih pravila, ali trebate biti oprezni. Istraživanja Austrijskog autokluba pokazala su da je vrijeme reakcije s japankama mnogo sporije nego s tenisicama na nogama, na primjer, a isto tako slabija je sila kočenja. Pritom postoji i opasnost da vam se japanke zaglave na nekoj od pedala, a u prometu je brzina reakcije iznimno bitna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije