Nova autocesta u Crnoj Gori već bila kobna za mnoge vozače: O čemu se radi?

0
Radiosarajevo.ba
Nova autocesta u Crnoj Gori već bila kobna za mnoge vozače: O čemu se radi?
Foto: PrtScr / Bizaran scene se nastavljaju

Vožnja novom autocestom u Crnoj Gori je mnoge vozače već skupo stajala.

Nakon samo nekoliko dana novootvorena autocesta pokazala se kobnom za brojne automobile. Četiri automobila su se zapalila, a njih preko 40 je "prokuhalo". Stoga ne čudi da su je mnogi prozvali ukletom.

Međutim, razumski gledano sve je očekivano.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Za početak valja reći kako je 41.5 km duga dionica ujedno i prva autocesta u Crnoj Gori pa je već prvog dana zavladao neviđeni interes.

Mnogi su odlučili isprobati blagodati autoceste i voziti 100 km/h ravnom višetračnom cestom. Kako prenose pojedini mediji, piše Index, samo prvog dana na cestu se uključilo čak 18.000 vozila. 

Sada, ako velikom broju vozila pridodamo pozamašnu prosječnu starost voznog parka od 15 godina, stvari polako sjedaju na svoje. Međutim, sve postaje jasno kada kažemo da četrdesetak kilometara autoceste savladava uspon od praktički razine mora (60 m) na nadmorsku visinu od 1100 m, dakle u pitanju je čak hiljadu metara visinske razlike i konfiguracija konstantnog uspona. 

Vozite li u starom vozilu uzbrdo 40 km bez prekida, jasno je kako se radi o velikom opterećenju i izazovu za rashladni sistem motora, posebno kad se živa na termometru penje i do 40 stepeni Celzijevih.

"Utrpa" li se u takav auto cijela obitelj i prtljaga, te da oduška na gasu, gore ne može.  

Novu dionicu autoceste mnogi uspoređuju s usponom uz Meterize koji je prije bio mjerodavan za provjeru automobila, a o čemu govori i Predrag Tomović u objavi na Facebook grupi "Oči Podgorice":

Do prije 25 godina postojalo je nepisano pravilo: ako auto može izvući normalno uz Meterize (veliki uspon iznad Podgorice), auto (zastava, jugo, lada, pezejac...) se nije doživljavalo kao "kanta".

Autocesta predstavlja nove Meterize, jer u dva dana dvadesetak vozila nije moglo proći ovaj "Cooperov test za automobile", odnosno dosta njih je prokuhalo, a jedno se i zapalilo.

Od Zlatice pa do Mateševa imamo 40 kilometara, od čega je gotovo cijelom dužinom priličan uspon, jer autoput savladava preko 1.000 metara nadmorske visine. 

Osim službenih uputa za vožnju autoputom, dodali bi neformalne: Ako je vozilo malo starije, kontrolirati nivo vode u sistemu za hlađenje, ne pretovariti auto, i ne forsirati vožnju, dozvoljena brzina od 100 km/h nije obaveza! Sretan put svim sudionicima u prometu…"

Recimo i kako se prema riječima odgovornih državnih službenika trenutno radi na planu za realizaciju nastavka naredne dionice u duljini od oko 23 kilometra. Ukupna duljina autoceste jednom kad bude dovršena bit će 160 km.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije