Lakše i brže do mora, pogledajte kako izgleda prva dionica autoputa u Crnoj Gori

1
Radiosarajevo.ba
Lakše i brže do mora, pogledajte kako izgleda prva dionica autoputa u Crnoj Gori
Foto: Twitter / Autoput u Crnoj Gori

Svečanost povodom otvaranja prioritetne dionice autoputa Smokovac-Mataševo održana je večeras na Pelevom brijegu.

Premijer Dritan Abazović kazao je da će se autoput zvati "Princeza Ksenija".

Abazović je na otvaranju autoputa kazao da je “možda i najveći neimarski poduhvat u našoj historiji zalog za razvijenu Crnu Goru koju ćemo ostaviti našoj djeci”.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Još ne znate gdje na more? Ovo je top 10 najljepših plaža u Crnoj Gori

Još ne znate gdje na more? Ovo je top 10 najljepših plaža u Crnoj Gori

“Zato danas, sedam godina od početka izgradnje, ne otvaramo samo put, već i perspektivu – za građane i privredu, za Crnu Goru i njenu budućnost. Autoput je početak trajnog spajanja Crne Gore sa svijetom. Vrleti crnogorskog krša sjedinit će se sa plodnom ravnicom, glavni grad sa Sjeverom, Crna Gora sa Europom”, rekao je Abazović.

Autoput, kako je dodao, nam ukazuje na novi pravac koji je potreban razvoju Crne Gore.

“To je razvoj Sjevera i ispravljanje nepravde učinjene prema ovoj regiji. Zato, neka ovaj put vodi Sjever i cijelu Crnu Goru naprijed. Preko Sjevera i mreže Trans-europskih koridora u Europsku uniju i porodicu naroda kojoj pripadamo. Ova investicija će bez sumnje otvoriti nove pravce razvoja i dati najsnažniji zamajac domaćoj privredi. Posebno završetkom autoputa od Boljara do Bara, Crna Gora će sa Lukom biti jedan od važnih pravaca u tranzitnim saobraćajnim tokovima Balkana. Nema bolje simbolike nego 13. jula, za Dan državnosti, otvoriti prvu dionicu autoputa. Ovaj datum vodio je Crnu Goru do neslućenih visina: dobili smo međunarodno priznanje, ali i pokazali prkos upalivši iskru slobode u tada porobljenoj Europi.

Najbolji način da odamo počast ljudima koji su živote položili da bi Crna Gora danas živjela je da izgradimo bolju Crnu Goru. Poučeni važnim historijskim lekcijama, zagledani smo u europsku budućnost Crne Gore. Evropska unija nije potpuna bez Crne Gore, male, dobronamjerne i neustrašive države koja je Europi dala dovoljno da bi vječno bila njen sastavni dio”, rekao je Abazović.

On je predložio da ime autoputu bude po prvoj ženi vozaču na Balkanu – princezi Kseniji, piše N1.

“Ličnosti koja umnogome oslikava Crnogorku tog vremena – stamenu borkinju, odvažnu ženu, intelektualku preko čijih leđa je iznijet veliki teret u izgradnji naše države. Danas, ovdje, prelamamo historiju i ono što dolazi – 13. juli i put budućnosti, prve kilometre princeze Ksenije po neravnim crnogorskim džadama i savremenu saobraćajnicu. Apelujem da svi damo maksimalan doprinos tome da naučeni lekcijama prošlosti gledamo u europsku budućnost Crne Gore, gradimo snažne i neprobojne veze među nama, građanima antifašističke, građanske i europske Crne Gore. Ovo je put za budućnost. Živjela nam Crna Gora”, rekao je Abazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije