Koliko košta ljetovanje za porodicu u Crnoj Gori, a koliko u Albaniji?

9
I.S.
Koliko košta ljetovanje za porodicu u Crnoj Gori, a koliko u Albaniji?
Foto: Pexels/ Radiosarajevo.ba/ Twitter / Cijene ljetovanja ove godine

Crna Gora je jedno od omiljenih ljetovališta Bosanaca i Hercegovaca, što i ne čudi - njihovi gradovi su udaljni nekoliko sati vožnje, plaže su pješčane, a gradovi poput Budve poznati po noćnom životu, dok su cijene - barem do sada, bile i više nego povoljne.

Albanija je postala tek zadnjih godina zanimljiva destinacija, ali ne samo za naše turiste, već i mnoge Balkance.

Iako je nekih 12 sati vožnje udaljena od Bosne i Hercegovine, prednosti su jer su cijene jako povoljne, kako smještaja, tako i hrane te pića, a plaže izgledaju poput onih iz priča. A blizu je i Grčka.

Na današnji dan otvorena Vijećnica u Sarajevu: Znate li da je izgrađena po uzoru na jednu džamiju?

Na današnji dan otvorena Vijećnica u Sarajevu: Znate li da je izgrađena po uzoru na jednu džamiju?

Zato smo odlučili, nakon Hrvatske i Turske, istražiti nekoliko destinacija ove dvije zemlje.

Tačnije, analizirali smo koliko bi koštalo sedam dana za dvije osobe, te za četveročlanu porodicu: dvije odrasle osobe te dvoje djece.

Zanimljiv je raspon cijena, a u obzir smo uzeli tri albanska i tri crnogorska grada.

Ksamil

Ksamil je možda malo mjesto koje izlazi na obalu Jonskog mora koje ima tek 3.000 stanovnika, ali je sada među tri najpoželjnije destinacije u ovoj zemljiSvjetski poznati medij The Guardian je 2013. godine uvrstio Ksamil u 20 najboljih evropskih plaža za odmor.

Blizu je granice sa Grčkom, a poznat je po čistoj vodi i tirkiznoj boji mora. Prosječna dnevna temperatura tokom ljeta je od 28 do 30 stepeni, a noćna od 18 do 20 stepeni.

Kada je riječ o cijenama za dvoje, hoteli nude razne opcije - od 479 maraka za lokacije blizu plažama, pa sve do 973 KM s uključenim doručkom.

Apartmani i hoteli za porodice od četiri člana nude jako dobre ponude - veliki broj njih sedam dana daje po cijeni oko 700 KM. Svi apartmani imaju slične ponude - po istoj cijeni daju i cijelu kuću na korištenje uz poznate plaže, te mogućnost besplatnog otkazivanja.

Saranda

Za one koji vole Grčku, odabrat će grad Saranda jer je jako blizu aerodroma na Krfu. Kažu da ovaj grad ima više od 300 sunčanih dana tokom godine. African beach, Mango i Flamingo plaže su najpopularnije, gdje možete besplatno postaviti svoje ležajke.

Pasqyra i Shpella e Pellumbave su plaže u blizini ovog grada, te su, kako kažu, najljepše u cijeloj Albaniji. A cijene? Pa u skladu sa opisima ovog grada.

Oko 670 KM košta jedna od opcija dobro rangiranih hotela, koji su blizu plaže i imaju mogućnost besplatnog otkazivanja - kada je riječ o dvije osobe. Tu su apartmani i vile s jako dobrim ocjenama koje nude cijene u rasponu od 400 do 600 maraka. Najskuplji hoteli nude opcije oko 1.000 KM - oni koji su dobro rangirani te blizu divnih plaža.

Porodice u ovom gradu će naći jako povoljne opcije - tako pojedine vile koje su gosti ocjenili s ocjenom 9,7 nude sedam noći za dvoje odraslih i dvoje djece uz doručak po cijeni od samo 490 KM, što se rijetko gdje može naći. Možete u istom periodu pronaći i apartmane po cijeni od 340 KM.

Drač (Durres)

Možda i najpoznatije turističko odredište Albanije nalazi se u Draču. To ne čudi jer je to ujedno i drugi po veličini grad u ovoj zemlji, ima najveću luku te aerodrom, trajekti voze svaki dan - a tu je i bogata historija grada.

Zanimljivo je da ćete ovdje pronaći tek nekoliko jeftinijih opcija - od 400 do 600 KM, a većinom se nude cijene od 900 do 3.000 KM za porodicu od četiri člana koje planiraju ovdje provesti sedam dana.

Luksuzni hoteli nudi upravo takve i opcije, barem oni koji su dostupni za period jula i avgusta, a nema ih mnogo. Tako će dvije osobe sedam dana u jednom od najpoznatijih hotela platiti oko 1.200 KM, a plaža je jako blizu, te je u cijenu uključen i doručak. Kada je riječ o jeftinijim opcijama, vile i apartmani s dobrim ocjenama nude povoljne cijene oko 400 do 500 KM.

Budva

Noćni provod do kasnih (ili ranih jutarnjih) sati, 28 kilometara pjeskovitih plaža (od Morgena, preko Jaza do Svetog Stefana) te Stari grad - sve su to kombinacije za one koji vole Budvu ili tzv. crnogorski Miami.

Kako ovaj grad pruža "sve za svakoga", takve je i ponuda smještaja. Neke od jeftinijih opcija su apartmani koji nude cijene oko 300 KM za dvije osobe sedam dana, a možete dobiti i cijeli studio za 500 KM. Poznati hoteli procjenjuju sedam noći za dvije osobe oko 1.000 KM, a u ponudu je često uključen i doručak.

Slične cijene se nude i za četveročlanu porodicu, pa za 380 KM možete dobiti dobre apartmane koje su gosti ocijenili s ocjenom 9,1, a u hotelima ćete tu cijenu platiti i do tri puta više.

Herceg Novi

Gradić na ulazu u zaljev Boku Kotorsku je Herceg Novi, a za one koji nisu znali - osnovao ga je bosanski kralj i ban Tvrtko I Kotromanić 1382. godine. Ima 25 km obale i više od 60 plaža. Neke poznate plaže ovog dijela Crne Gore su Blatna plaža Igalo, Raffaello te Žalo.

Ako tražite jako jeftine opcije smještaja, ovdje ćete ih teže naći. Ali, izbor je tu pošto porodica od dvoje odraslih i dvoje djece za sedam dana će platiti cijenu oko 600 do 800 KM u apartmanima koji su jako blizu plažama te centra grada. Duplo više koštaju opcije u hotelima koji nude i bolje uslove soba.

Dvije osobe će sedam dana u Herceg Novom platiti oko 700, 800 KM, a za 1.000 KM mogu za sebe imati cijelu kuću, vilu, studio - kako vam volja, koja ima i bazen i okolnu plažu.

Tivat

Kao treću opciju, odabrali smo Tivat koji ima aerodrom, pa je i tako povezan s drugim državama. Mnogi kažu da je ovo pravi grad za odmor - jer je najsunčaniji grad Boke Kotorske. Duž tivatske obale nižu se male atraktivne lučice, uvale i brojne plaže.

Dvije osobe će tako u apartmanima platiti sedam dana oko 500 do 700 KM, zavisno od toga gdje se konkretno nalazi te koji su kriteriji za odabir. Jedan od najpoznatijih apartmana u ovom gradu s ocjenom 9,8 nudi cijenu od 730 KM, a u to je uračunat cijeli apartman koji se nalazi tek tri minute od plaže.

Četveročlana porodica će sedam dana u Tivatu platiti od 670 KM pa nadalje. Apartman koji su gosti ocijenili s vrlo visokom ocjenom od 9,7 i koji se nalazi 12 minuta od plaže, košta 820 KM. A apartman uz plažu te 8 km udaljen od centra, nudi smještaj za četiri osobe po cijeni od 970 KM.

Napomenimo i da se u Tivatu nalaze neki svjetski poznati hoteli koji nude cijene za sedam dana čak i oko 16.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije