Istražili smo cijene ljetovanja u Turskoj: 400 KM će platiti porodica za 7 dana

6
I.S.
Istražili smo cijene ljetovanja u Turskoj: 400 KM će platiti porodica za 7 dana
Foto: Pexels / Cijene jetovanja ove godine u Turskoj

Vrijeme pred početak turističke sezone bilo je izuzetno uzbudljivo, kada je riječ o Turskoj.

Prvo su ukinuta sva pravila koja su važila za COVID mjere, a glavno je da za ulazak u ovu zemlju više nije potreban negativan PCR ili brzi test na koronavirus.

Maske su obavezne samo pri ulasku u zdravstvene institucije - zlu ne trebalo, kako bi se u narodu reklo.

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Pored ovoga, Turska se od nedavno i zvanično zove Türkiye - jer je to bio njihov zvanični zahtjev  koji su odobrile Ujedinjene nacije.

Kako je upravo Türkiye godinama unazad jedna od omiljenih turističkih destinacija Bosanaca i Hercegovaca, odlučili smo provjeriti cijene apartmana i hotela u nekoliko atraktivnih mjesta.

Napomenimo da smo za primjer uzeli cijene za dvije osobe te za četveročlanu porodicu - dvoje odraslih i dvoje djece, kao što smo to uradili i za istraživanje cijena u Hrvatskoj ovo ljeto koje možete provjeriti 

Antalija

Ako volite duge pješčane plaže, palme koje vas sakrivaju od jakog sunca, ali i historijska mjesta gdje je zabranjena vožnja automobilima - grad Antalija je idealan za vas. Smješten je unutar starih gradskih zidina, a vožnja nije dopuštena za vozila unutar njih. 

Ekskluzivni hoteli s maksimalnim brojem zvjezdica ovdje nude odmor za sedam dana i dvoje ljudi po također ekskluzivnoj cijeni od 4.000 KM. 

Međutim, dvije osobe mogu naći i mnogo povoljnije smještaje hotela koji se nalaze odmah uz plažu, imaju uključen doručak te jako dobre recenzije. Za sedam dana, dvije osobe u Antalije će uz te povlastice platiti od 440, preko 770 do 1.400 KM.

Pronašli smo i apartmane koji su blizu plaže i centra grada po cijeni od čak 350 KM, do 600 i više od 1.000 KM.

Kada je riječ o porodicama od četiri osobe, nude se cijene od 600 do 2.800 KM, od zavisnosti koliko djeca imaju godina, te koliku udaljenost želite od plaže i centra grada.

Bodrum

Bodrum tek zadnjih godinu-dvije doživljava "svojih pet minuta", a i sami Turci često kažu da oni više borave tu, nego strani turisti. Tako je barem bilo do prije nekoliko godina, a danas ovo mjesto zovu turski Saint Tropez.

Dozvoljena je gradnja kuća, ali samo na dva sprata - više ne. Plaže su čiste i uredne, more kristalno plavo, a iz mnogih smještaja možete pješke stići do samoga centra. Grad je poznat i po noćnom životu i brojnim klubovima.

Tu se nalazi i Mauzolej u Halikarnasu, izgrađen 350 godine prije nove ere. 

Međutim, ako se trudite uštedjeti - Bodrum zaobiđite, barem sudeći prema dosadašnjim cijenama. Porodica od četiri člana bi sedam dana mogla platiti od 3.500 do 14.900 KM, a postoje i skuplje opcije.

Cijene su nešto prihvatljivije za dvije osobe - od 1.200 do 17.000 KM.

Alanja

Za Alanju mnoge turističke agencije iz naše zemlje godinama nude brojne opcije: od smještaja do prijevoza pa i krstarenja. Nije ni čudo, jer se ovdje nalaze kilometrima duge pješčane plaže na kojima možete biti preko dana, dok navečer imate priliku posjećivati zabave u brojnim kafićima ili posjetiti koncerte i galerije u centru grada.

Kleopatra je defitnitivno najpoznatija i za mnoge - najljepša plaža na prostoru Alanje.

Cijene zavise od vaših želja, ali recimo samo - rijetko u nekom ovako popularnom turističkom odredištu da dvije osobe sedam dana mogu platiti 1.200 KM, a da se hotel nalazi blizu plaže, te da su uključeni svi obroci. Po cijeni oko 540 KM nudi se i cijeli studio apartman blizu plaže, a obroke plaćate sami, što je također dobra opcija.

Dvoje odraslih s dvoje djece mogu platiti hotel ili apartman studio oko 720 i 880 KM, dok ekskluzivni hoteli bude cijene koje idu do 4.200 KM.

Kemer

Kemer je ljetovalište koje je od Antalije udaljeno oko 40 km. Zove se ovako jer je sam grad nekada bio tek mjesto u kojem se vidjela poplavna voda, dok stanovnici nisu izgradili kameni zid dug oko 23 km kako bi se zaštitili od poplava. Glavna šljunkovita plaža Kemera poseduje "plavu zastavicu" zbog kristalno čiste vode.

Osim plaža, koje izgledaju kao iz bajki (što smo nekako i navikli u Turskoj), ovdje se nalaze i drevni gradovi Olympos i Phaselis, te kanjon Goynuk i prirodna goruća stijena Chimaera, izvorska voda, pa i ekološki park.

Doduše, mnogi ovo sigurno znaju jer je sve češče odredište turista i ponuda brojnih turističkih agencija.

Kao što su prizori iz bajki, takve su i cijene - čak se čine pomalo nerealne. Dvoje odraslih s dvoje djece u hotelu uz plažu platit će sedam dana 450 KM, a u cijenu je uključeno i korištenje bazena. Mnoge vile također nude odlične cijene - od 700 i 800 KM, uz iste uslove: bazen i okolna plaža. I svi imaju odlične recenzije te mogućnost besplatnog otkazivanja.

Dvije osobe će boravak u Kemeru platiti od 250 KM za sedam dana (dobro ste pročitali), a tu su i ponude od 470 KM uz uključen doručak, 1.200 apartman koji se nalazi odmah uz plažu te eksluzivne hotele u kojima će se oravak platiti oko 3.200 KM.

Marmaris

Ako ste fan vodenih parkova - Marmaris ih ima čak dva, a duž cijele plaže, nalaze se barovi i restorani iz kojih možete uživati u kristalno čistoj vodi.

Marmaris Urban plaža i Marmaris long plaža su najpoznatije u ovom dijelu, a plaža Turunc je označena i "plavom zastavicom" te je udaljena od centra nekih 20 km. Oko Marmarisa se nalaze mjesta Dalyan, Cleopatra Island i Orhaniye.

Cijene su i više nego povoljne - od 390 KM za dvije osobe sedam dana u julu, pa do 380 KM u poznatom hotelu koji je tek nekoliko metara udaljen od plaže, te 469 KM koje vam nude poznati apartmani koji su od plaže udaljeni oko 400 metara. Tu su, svakako, i daleko skuplje opcije u ekskluzivnim hotelima od kojih "zastaje dah" po cijeni od 1.200 do 4.300 KM.

Četveročlana porodica neće mnogo skuplje platiti smještaj. Jedan od apartmana, s jako dobrom recenzijom, nudi smještaj od 407 KM, a udaljen je oko 500 metara od plaže, te je u cijenu uključen i doručak. Tu su i opcije od 700, 800 KM za četiri člana porodice, a doručak i besplatno otkazivanje su uključeni u to.

Ako idete u Tursku, napomenimo da imate jeftinije cijene prijevoza autobusom, ali to putovanje traje oko 24 sata, zavisno od zadržavanja.

Možete i autom, što je brže, dok je tu i opcija avionom, a cijene variraju zavisno od prijevoznika i turističke agencije, ali i da li se radi o ranijem ili nešto kasnijem rezervisanju.

Pripazite svakako koliko vaš kofer može imati maksimalno kila prtljaga, kako ne biste imali problema na aerodromu, a ako prvi put putujete avionom - možete iskoristiti ponude turističkih agencija koje za vas mogu uraditi sav posao, a vaše će biti samo da se pojavite dva sata ranije na aerodromu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije