Olaf Scholz: Rusija ratom protiv Ukrajine želi prekrojiti historiju i granice Europe

8
Radiosarajevo.ba
Olaf Scholz: Rusija ratom protiv Ukrajine želi prekrojiti historiju i granice Europe

Njemački kancelar Olaf Scholz istakao je zajedništvo i odbrambenu spremnost saveznika u NATO na tradicionalnom svečanom ručku povodom dana Svetog Matije u gradskoj kući Hamburga.

Njemačka čvrsto stoji uz baltičke države, rekao je on obraćajući se počasnom gostu, estonskoj premijerki Kaji Kallas. "Vaša sigurnost... je i naša sigurnost."

Rusija "imperijalističkim, ubilačkim, agresorskim ratom" protiv Ukrajine želi da prekroji historiju Europe i nasilno pomjeri njene granice.

Vratile su se: Orke potopile još jedan brod u Mediteranu

"Nama, kao demokratima, Evropljanima, prijateljima slobode, ne može biti alternative nastavku podrške Ukrajini, dokle god je potrebna," rekao je kancelar predstavnicima politike, biznisa, nauke i kulture.

Ako Ukrajina prestane da se bori, prestaće da postoji, upozorio je Scholz. "Zato Ukrajina još nema izbora osim da se bori."

Kancelar Scholz u SAD-u: Ključni fokus na vojnoj podršci Ukrajini i odnosima s Bidenom

On je podsjetio da Njemačka zajedno sa Estonijom i drugim članicama NATO u regionu štiti Baltičko more i time šalje "jasan signal, piše dpa.

"Sigurnost je u NATO nedjeljiva. Spremni smo da branimo svaki kvadratni metar teritorije saveza," rekao je Scholz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak