Kancelar Scholz u SAD-u: Ključni fokus na vojnoj podršci Ukrajini i odnosima s Bidenom

1
Radiosarajevo.ba
Kancelar Scholz u SAD-u: Ključni fokus na vojnoj podršci Ukrajini i odnosima s Bidenom
Foto: EPA - EFE / Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz doputovao je u četvrtak, 8. februara, u Washington u kratku posjetu od 24 sata. Uglavnom je posvećena daljoj vojnoj podršci Ukrajini.

Sjedinjene Države i Njemačka su glavni snabdjevači Ukrajine oružjem. Scholz i američki predsjednik Joe Biden žele da spriječe da se vojna pomoć smanji, dvije godine pošto je Rusija počela rat.

Dvojica lidera sastaće se u Bijeloj kući u petak, 9. februara, popodne na sat vremena. Na sastanku oči u oči biće riječi i o sukobu na Bliskom istoku i samitu NATO u julu, povodom 75. godišnjice osnivanja saveza.

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Scholz je u četvrtak u rezidenciji njemačkog ambasadora u SAD večerao sa američkim senatorima, među kojima su bili i republikanci bivšeg predsjednika Donalda Trump. I na ovom susretu je glavna tema bila slanje oružja Ukrajini.

Republikanci u Kongresu mjesecima blokiraju pomoć vrijednu milijarde dolara koju je zahtijevao Biden.

Njemačka vlada odustala - ipak neće obrisati riječ "rasa" iz Ustava

Njemačka vlada odustala - ipak neće obrisati riječ "rasa" iz Ustava

Ipak, kratko prije dolaska kancelara pojavio se barem tračak nade. Jedan paket pomoći prošao je u Senatu prvu proceduralnu prepreku.

"Ukrajini treba sva naša pomoć da se brani od ruske agresije", napisao je Scholz na X.com, poslije večere.

Kancelar nastoji da privoli partnere iz Evropske unije, posebno privredno snažne zemlje poput Francuske, Španije i Italije, da Ukrajini šalju više vojne pomoći. Za sada u tome nailazi na uzdržane odgovore.

Među četvoro republikanskih senatora na večeri bio je i odani Trumpov pristalica Lindsey Graham. Ipak, najvatrenije pobornike Trump ima u desnom krilu partije u Predstavničkom domu Kongresa.

Uoči puta u SAD Scholz je još jednom upozorio šta može da se desi ako Ukrajina ostane bez pomoći.

Novo upozorenje iz evropske zemlje: 'Evo kad se očekuje napad Rusije na NATO'

Novo upozorenje iz evropske zemlje: 'Evo kad se očekuje napad Rusije na NATO'

"Moramo da uradimo sve što je u našoj moći da spriječimo da Rusija pobijedi", napisao je u autorskom tekstu za The Wall Street Journal.

"Ako to ne uradimo, uskoro bismo mogli da se probudimo u svijetu koji će biti nestabilniji, opasniji i još više nepredvidiv nego što je bio za vrijeme Hladnog rata", naveo je njemački kancelar.

Malo prije nego što je Scholz doputovao otkrilo se da je Biden privatno čuvao povjerljive vladine dokumente iz vremena dok je bio potpredsjednik SAD - što nije dozvoljeno.

Posebni istražitelj imenovan da razmotri optužbe nije u svom izveštaju preporučio bilo kakve pravne mjere protiv Bidena.

Međutim, on je najmoćnijeg čoveka na svijetu opisao kao drhtavog starijeg građanina koji ima problema s pamćenjem - što Bidenu ne ide u prilog dok se izbori približavaju, piše dpa.

Poslije susreta Bidenai Scholza nije planirana konferencija za novinare. Međutim, predsjednik i kancelar će prije sastanka u Ovalnom kabinetu izaći pred javnost na nekoliko minuta i možda poslati koju poruku Moskvi i Kijevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije