Njemačka vlada odustala - ipak neće obrisati riječ "rasa" iz Ustava

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka vlada odustala - ipak neće obrisati riječ "rasa" iz Ustava
Foto: DPA / Kontroverzna riječ stoji upisana u Ustav

Njemačka koaliciona vlada odustala je od kontroverznog plana da izbriše riječ "rasa" iz odredbe o zaštiti od diskriminacije u Ustavu, javila je u petak agencija dpa pozivajući se na izvore.

Inače, upotreba te riječi na meti je kritika jer može da se protumači kao priznanje da zaista postoje različite ljudske rase.

Ustav, naime, u jednom članu izričito zabranjuje diskriminaciju na osnovu "pola, roditeljstva, rase, jezika, domovine i porijekla, vjere ili vjerskih ili političkih uvjerenja".

Denis Bećirović čestitao 1. maj: "Poboljšanje statusa radnika mora biti u fokusu svih nas"

Denis Bećirović čestitao 1. maj: "Poboljšanje statusa radnika mora biti u fokusu svih nas"

Ta definicija je unijeta u njemački ustav samo četiri godine posle pada ubilačkog nacističkog režima. Od tada je prošlo više od sedam decenija, i danas je mnogima u Njemačkoj neprijatno kada čuju termin "rasa" upravo jer je bila dio nacističke propagande.

Među onima koji su se izjasnili protiv planova za izmjenu teksta Osnovnog zakona bio je Josef Schuster, predsjednik Centralnog savjeta Jevreja u Njemačkoj, koji je kritikovao svako brisanje tog termina kao pokušaj prekrajanja historije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije