Ključni detalji Putinovog intervjua koji je čekao cijeli svijet: Zanimljivo govorio o SR Jugoslaviji

6
Radiosarajevo.ba
Ključni detalji Putinovog intervjua koji je čekao cijeli svijet: Zanimljivo govorio o SR Jugoslaviji
Foto: Screenshoot / Ilustracija/Putin i Carlson

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je intervju američkom novinaru Tuckeru Carlsonu koji je emitovan na njegovom sajtu u četvrtak 8. februara u ponoć po srednjeeuropskom vremenu.

Povod za razgovor bilo je apsolutno neznanje stanovnika SAD, kako je rekao viši voditelj Fox News, o tome šta se dešava u Rusiji i Ukrajini.

Tucker Carlson, blizak prijatelj Donalda Trumpa, otišao je u Moskvu na prvi intervju koji je Putin dao zapadnom novinaru od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Ovo je lista zemalja koje će biti kosponzori rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a

Ovo je lista zemalja koje će biti kosponzori rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a

Carlsonova posjeta, koja je poslijednjih mjeseci više puta kritikovala američku podršku Ukrajini, bila je široko propraćena u ruskim državnim medijima.

Većina Amerikanaca nije informisana, nemaju pojma šta se dešava u regionu, ovdje u Rusiji ili 950 km dalje u Ukrajini. Trebalo bi da znaju, jer oni sami finansiraju veći dio rata, rekao je Tucker Carlson u video snimku objavljenom neposredno pred odlazak u Moskvu, u kome su detaljno navedeni razlozi koji su ga naveli da podnese zahtjev za ovaj intervju.

Ruski mediji javljaju da je Carlson imao hrabrosti da razgovara sa Putinom kako bi se čula ruska strana priče, a sam Carlson je napao svoje zapadne kolege što su samo razgovarali sa Vladimirom Zelenskim i izbjegavali Putina. Međutim, na ovo je reagovala Christiane Amanpour, kao i velike kuće poput BBC, NBC i mnogih drugih zapadnih medija tvrdeći da su od početka rata u Ukrajini slali bezbroj zahtjeva za intervju sa Putinom, ali ih je Kremlj ignorisao ili je jednostavno rekao: Ne !.

Objavljen Carlsonov intervju s Putinom: "Ukrajina je umjetna država, nismo još postigli sve ciljeve"

Objavljen Carlsonov intervju s Putinom: "Ukrajina je umjetna država, nismo još postigli sve ciljeve"

Šta je Putin rekao u intervjuu koji je čekao cijeli svijet?

A onda je tačno u ponoć u noći između četvrtka i petka, Carlson premijerno prikazao svoj intervju koji je trajao dva sata i sedam minuta sa ruskim predsjednikom na svom sajtu i na platformi X.

Tucker je rekao da je Putin pričao možda pola sata o historiji Rusije, sve do osmog vijeka, prije nego što je iznio odbranu vojne akcije Rusije. Tvrdi da je nekoliko puta pokušao da ga prekine, ali bi se Putin uvijek iznervirao kada bi ga prekinuli: Na kraju sam ga pustio da priča koliko je htio. I bio je iskren, svidjelo se to vama ili ne.

Mi nismo započeli rat u Ukrajini

Putin kaže da je odlučio da preduzme akciju nakon što je ukrajinsko rukovodstvo izjavilo da neće implementirati sporazume iz Minska.

Stalno smo pričali o tome. Obratili smo se rukovodstvu SAD i europskih zemalja da odmah zaustave ovaj razvoj događaja, da sprovedu sporazume iz Minska… Mi nismo započeli ovaj rat 2022. Ovo je pokušaj da se on zaustavi, istakao je Putin.

Rusija je spremna na pregovore

Putin je negirao da je Rusija odbila da razgovara, rekavši: Spremni smo da pregovaramo, ali i naveo da će biti nemoguće poraziti moskovske trupe na bojnom polju.

Po mom mišljenju, to je nemoguće po definiciji. To se nikada neće dogoditi. Čini mi se da su to sada shvatili i oni koji su na vlasti na Zapadu, naveo je Putin i dodao da će Zapad morati da razmisli šta dalje, ali da je Rusija spremna za dijalog.

SAD su raznijele Sjeverni tok

Putin je izjavio da su SAD raznijele gasovod Sjeverni tok i dodao da je cijelom svijetu jasno šta se dogodilo u tom slučaju.

Na pitanje da li ima dokaze da iza eksplozija stoje NATO ili CIA, Putin je rekao da neće ulaziti u detalje, ali da treba potražiti nekoga ko je zainteresovan i ko ima sposobnosti.

Rusija nema interes da napadne Poljsku ili bilo koga

Putin je negirao da želi da se uključi u ekspanzionističko ponašanje ili da će poslati ruske trupe u Poljsku. On kaže da će to učiniti samo ako Poljska napadne Rusiju, jer nemamo interesa za Poljsku, Latviju ili bilo koga drugog.

Moskva još nije postigla svoje ciljeve u Ukrajini

Ne. Još nismo postigli svoje ciljeve u Ukrajini jer je jedan od njih denacifikacija, odgovara Vladimir Putin, signalizirajući da Rusija još nije spremna da odstupi u Ukrajini.

Zelenski je trebalo da Ukrajinu povede ka miru

Putin izjavio je da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon pobjede na izborima za predsjednika 2019. godine trebalo da Ukrajinu povede ka miru, ali da je onda, promijenio odluku.

Po mom mišljenju, on je pomislio kako ne treba da se sukobljava sa neonacistima i nacionalistima u Ukrajini, jer oni su agresivni i veoma aktivni. A Zapad koji predvodi SAD podržava one koji antagonizuju Rusiju, a to donosi sigurnost, rekao je dodajući da je Zelenski zauzeo poziciju moći uprkos obećanju narodu da će zaustaviti rat u Ukrajini.

Putin je rekao da se otac ukrajinskog predsednika borio u drugom svjetskom ratu protiv nacista i fašista.

Jednom sam mu i rekao, Volođa, šta to radiš, tvoj otac je bio vojnik na frontu u Drugom svjetskom ratu. Zašto podržavaš neonaciste danas u Ukrajini, a tvoj otac se borio protiv fašizma?, rekao je ruski predsjednik.

Postoji mogućnost da SAD i Rusija obnove odnose

To će se desiti pod uslovom da javnost u SAD razumiju da se svijet menja i na to se naviknu, naveo je Putin. On je istakao da je sa pojedinim bivšim američkim predsednicima imao dobru komunikaciju.

Imao sam dobre odnose sa Bushom mlađim, kojeg su svi gledali kao nekog seoskog momka, koji navodno ne razumije mnogo, ali to nije tako. Nije bio gori od drugih političara, razumio je šta radi.

Takav odnos imao sam i sa Donaldom Trampom. Ne radi se o tome da li ćemo se kao ličnosti dopasti jedan drugome, već o tome da usklade stanovišta. Ako ideja dominacije po svaku cenu opstane u američkoj javnosti, ništa se neće promijeniti, naveo je Putin.

Upitan da ocjeni da li odluke u SAD donosi, kako je rekao Carlson, predsednik ili vladajuće elite, Putin je rekao da ni sam ne može da zaključi.

Ne znam ko tačno donosi odluke u SAD. To je kompleksna zemlja sa neobičnim izbornim sistemom. Svaka savezna država ima svoju legislativu. Imate dvije dominantne partije, i kako to izlgeda kada se decentralizuje, rekao je Putin.

SAD napadom na SR Jugoslaviju otvorile Pandorinu kutiju

Putin je naveo da je Rusija morala da stane u odbranu Srbije tokom ratova 1990-ih godina jer su Srbi, kako je rekao, poseban i narod blizak Rusima. On je dodao da su SAD su 1999. godine bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije prekršile međunarodno pravo.

Time su SAD otvorile Pandorinu kutiju. Štaviše, šta je rečeno kada je Rusija protestovala i izrazila svoje negodovanje? Povelja UN i međunarodno pravo su zastarijeli. Sada se svi pozivaju na međunarodno pravo, ali su tada počeli da govore da je sve zastarijelo, rekao je Putin.

Međutim, Tuckerov intervju sa ruskim predsjednikom nije naišao na odobravanje Europske unije koja bi mogla da mu uvede sankcije, objavio je Newsweek, pozivajući se na izjave sadašnjih i bivših članova Europskog parlamenta.

Pošto je Putin ratni zločinac, a Europska unije saonkcioniše sve koji mu pomažu u tome, čini se logičnim da Služba za spoljne poslove ispita i Carlsonov slučaj, rekao je bivši belgijski premijer i europarlamentarac Guy Verhofstadt.

Posljednji američki novinar kojem je Putin dao intervju bio je dopisnik mreže NBC Keir Simons. Razgovor je obavljen u junu 2021.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije