Oko ovog grada se lome koplja u Ukrajini: Putin hoće da ga osvoji, a Zelenski da odbrani

2
Radiosarajevo.ba
Oko ovog grada se lome koplja u Ukrajini: Putin hoće da ga osvoji, a Zelenski da odbrani
Radiosarajevo.ba / Napad na Avdiivku

Ruske snage nastavljaju napredovati prema Avdiivki, kreirajući kritičnu situaciju za ukrajinske branitelje, upozoravaju ukrajinski Telegram kanali, te jačaju izgledi da bi taj grad u regiji Doneck mogao biti prvo naseljeno mjesto koje jbi Moskva zauzela u posljednjih osam mjeseci.

Prošlog oktobra Rusija je pokrenula ofanzivu na mjesto koje se smatra ulazom u obližnji grad Doneck koji su okupirali Rusi i ključno je za cilj Kremlja da preuzme kontrolu nad cijelom jugoistočnom regijom Donbas.

Rusija je pretrpjela goleme gubitke u opremi i vojnim snagama u onome što je Kijev opisuje kao ‘napadi topovskog mesa‘, ali ukrajinski Telegram kanali objavljuju pesimistične procjene o izgledima da bi snage Kijeva mogle uspjeti zadržati kontrolu nad gradom.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Telegram kanal Ukraine Fights objavio je da je "situacija u gradu postala kritična", dodajući da su se ruski jurišni avioni obrušili na grad sa sjeveroistoka te da su ruske snage zaobišle ​​ukrajinske borbene formacije i učvrstile se u zgradama.

"To znači da su nekoliko stotina metara udaljeni od glavne logističke arterije ukrajinskih branitelja", stoji u objavi, kako prenosi Newsweek. "Odlučuje se o sudbini Avdiivke", dodaje se.

Pao ključni zakon, je li ovo početak kraja za Ukrajinu? Biden bijesan, za sve okrivio Trumpa

Pao ključni zakon, je li ovo početak kraja za Ukrajinu? Biden bijesan, za sve okrivio Trumpa

Telegram kanal Butusov Plus javio je da su se vodile ulične borbe u sjevernom predgrađu Avdiivke, gdje su se ruske jedinice ukopale manje oko kilometra od ulaza u grad. Ukrajinska 110. mehanizirana brigada i priključene postrojbe bore se protiv većeg broja ruskih vojnika, čije se snage stalno pojačavaju.

"Avdiivka hitno treba svježe rezerve i rotaciju jedinica iz herojske 110. brigade", navodi se u objavi, ističući da je potrebno i streljivo te dodajući da je "situacija kritična".

Ranije se dopisnik Wall Street Journala, Jaroslav Trofimov, osvrnuo na objave na X-u (nekadašnji  Twitter), navodeći kako je sve vjerojatnije da će Avdiivka "postati prvi ukrajinski grad koji će pasti od osvajanja Bahmuta prošlog maja".

Također je dodao je da je akutnu nestašicu streljiva uzrokovao američki Kongres, blokirajući daljnju vojnu pomoć Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije