Povratak ukrajinske kontrole: ‘Ruska flota u Crnom moru je paralizovana'

2
Radiosarajevo.ba
Povratak ukrajinske kontrole: ‘Ruska flota u Crnom moru je paralizovana'
Foto: Twitter / Ruski ratni brod

Djelotvornost ruske Crnomorske flote od jučer, 5. februara, je ako ne paralizirana, onda vrlo komplikovana.

Rusi ne mogu sigurno ući u svoju glavnu logističku bazu Sevastopolj. Naime, ukrajinska vojska "odsjekla" je rusku flotu od njihove glavne matične luke, pohvalio se glasnogovornik ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk, a prenosi ukrajinski portal RBK Ukrajina.

Pletenčuk kaže kako Rusi imaju velike poteškoće u izvršavanju borbenih misija i zadataka kao rezultat uspješnih napada ukrajinskog avijacije na Krimu. Upravo ta činjenica, da je Ukrajina desetkovala i učinila "nefunkcionalnim" rusku crnomorsku flotu, Kijev iznosi kao činjenicu da prošlogodišnja proljetna kontraofenziva nije bila uzaludna, kako se to često prigovara na Zapadu.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Morska protuofanziva

"Ona nije bila možda toliko uspješna na "tlu", (nije ostvaren očekivani prodor prema Melitopolju i dalje prema Azovskom moru), ali je praktički izbacila iz mašine flotu, koja je spala samo na raketonosce", piše Kijevska pravda, napominjući da su Rusi morali povući dio svog brodovlja u rusku luku Novorosijsk te u svoju bazu Očamčira u odmetnutoj gruzijskoj paradržavnoj tvorevini Abhaziji. I prema Pletenčuku, ruska Crnomorska flota već dugo protiv Ukrajine ne može koristiti ništa osim brodova nosača raketa.

Ali sada, u zadnje vrijeme, imaju problema i s tim brodovima, jer su im rakete tipa "Kalibr" uskladištene u Sevastopolju, a tamo više nije sigurno uplovljavanje. Pletenčuk je dodao da i u Novorosijsku još "nije riješen problem s utovarom projektila".

Podsjetimo, nedavno je ukrajinska vojska morskim dronovima potopila raketni brod "Ivanovec" koji se smatrao "ponosom" ruske crnomorske flote, jer su postojala samo tri takva broda.

Brod su, navodi RBK Ukraina, uništili vojnici Glavne obavještajne uprave pomorskim dronovima MAGURA V5, a ističu kako je cijena tog broda 60-70 miliona američkih dolara. Prema portalu news.online.ua Rusija je izgubila oko 25 od oko 80 brodova različitih tipova od početka agresije na Ukrajinu.

Podsjetimo da je još u aprilu 2022. godine uništen stožerni zapovjedni brod crnomorske flote "Moskva". ‘Ruska flota u Crnom moru je paralizirana!‘ je napomenuo da je još 15 brodova na popravci jer su ih onesposobili ukrajinski projektili ili zbog tehničkih nedostataka. I britanski ministar odbrane Grant Shapps rekao je nedavno kako je Rusija izgubila oko 20 posto svoje crnomorske flote u zadnja četiri mjeseca prošle godine, odnosno od septembra do decembra 2023. godine.

Povratak ukrajinske kontrole

Ukrajina je, navodi Kijevska pravda, uništila rusku podmornicu klase Kilo i oštetila niz moskovskih desantnih brodova, poput Minska, Saratova i Olenegorsk Gornjak. Upravo zato, ističe Pletenčuk, podvodni i površinski nosači raketa nisu korišteni u masovnim neprijateljskim raketnim napadima na Ukrajinu 29. decembra 2023. i 2. januara 2024. godine.

On ističe kako je primijetio da od 3. januara ruski "raketonosci" uopće nisu uočeni u Crnom moru, uprkos činjenici da su vremenski uvjeti bili povoljni za stavljanje brodova u operativno stanje. Istodobno, predstavnik ukrajinske mornarice dodao je da su ujutro 3. siječnja u Crnom moru bila dva broda, a u Azovskom jedan, ali ne i nosači projektila.

Prema ukrajinskim podacima, Rusija više ne kontroliše veći dio Crnog mora, čak ne može u potpunosti nadzirati svoje teritorijalne obale, a pogotovo ukrajinskog dijela, tako da Ukrajina kontrolše pomorski promet na zapadnom dijelu Crnog mora, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije