Dramatično upozorenje Ukrajinaca: "Neprijatelj gomila snage... Napadaju svaki dan"

2
Fena
Dramatično upozorenje Ukrajinaca: "Neprijatelj gomila snage... Napadaju svaki dan"
Foto: EPA - EFE / Ukrajina / Ilustracija

Ukrajinske vlasti upozorile su da Rusija provodi ofanzivne operacije duž većeg dijela bojnog polja, pri čemu ukrajinska vojska pokušava zadržati svoje položaje u trenucima dok joj ponestaje municije, a američka pomoć se smanjuje.

Borbe su intenzivne na sjeveroistoku duž dijela teritorije gdje se dodiruju regije Harkiv i Lugansk.

Ukrajina je ranije ove sedmice objavila da je povukla svoje snage iz sela Krokmalne u Harkivu kako bi zauzela povoljnije odbrambene položaje na uzvišenju, dok izvještaji pokazuju da su ruske snage nastavile vršiti pritisak na to područje, navodi CNN.

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Glavni štab ukrajinske vojske rekao je da su se ukrajinske snage suočile s 13 napada u blizini Krokmalne, na Tabaiivku sjeverozapadno od sela i na Stelmakhivku na jugu.

"Neprijatelj se fokusira na veliki broj artiljerijskih napada i pokušava napredovati", rekao je glasnogovornik komande kopnenih snaga za ukrajinsku televiziju o situaciji u blizini Krokmalne.

Linije fronta, koncentririane u istočnoj i južnoj Ukrajini, bile su uglavnom statične već mjesecima, nakon što je ukrajinska kontraofanziva prošlog ljeta u velikoj mjeri odbijena od snažno utvrđene ruske odbrane.

Ukrajina: Korumpirani zvaničnici ukrali 40 miliona dolara namijenjenih kupovini oružja

Ukrajina: Korumpirani zvaničnici ukrali 40 miliona dolara namijenjenih kupovini oružja

Ali nedavni nalet ruskih ofanziva došao je nakon što je Ukrajina upozorila da se suočava sa kritičnom nestašicom municije, a rat se bliži svojoj dvogodišnjici.

"Ukrajinske snage također izvještavaju da se suočavaju s povećanim pritiskom dalje jugoistočno u oblasti oko Bahmuta, koja je bila glavni fokus ruske zimske ofanzive prije godinu dana. Napori Rusije koncentrirani su na jugozapadu grada, oko uglavnom uništenih sela Kliščivka i Andriivka", rekao je komandant Oles Maliarevič iz 92. posebne brigade.

"Neprijatelj gomila snage... Napadaju svaki dan", rekao je Maliarevič za ukrajinsku televiziju.

Maliarevič je istaknuo ogromnu prijetnju koju sada predstavljaju bespilotne letjelice, koje su imale sve značajniji uticaj na bojnom polju tokom prošle godine. Rekao je da Rusi imaju znatno više dronova od Ukrajine, uključujući dronove opremljene za noćno osmatranje.

Amerikanci imaju novi veliki ratni plan za Ukrajinu: Sastoji se od četiri faze

Amerikanci imaju novi veliki ratni plan za Ukrajinu: Sastoji se od četiri faze

Kliščivka i Andriivka predstavljaju najistočnije rubove skromnih teritorijalnih dobitaka Ukrajine oko Bahmuta, teritorije vraćene u septembru prošle godine u sklopu ukrajinske protuofanzive.

Ukrajinsko napredovanje ljetos je bilo vrlo slabo. U onome za što se nadalo da će biti prvi ključni korak u probijanju ruskog kopnenog koridora do Krima, njene snage pokušale su se probiti južno od grada Orikiva prema Tokmaku, ali su stigle samo do Robotina, nešto više od 20 kilometara na jug.

Oleksandr Štupun, ukrajinski glasnogovornik vojske odgovoran za operacije na jugu u regiji Zaporižje, rekao je da su ruski napori sada usmjereni na ponovno osvajanje teritorije koje je Ukrajina povratila.

"Sve u svemu, agresor je vrlo aktivan, povećali su broj napadačkih i desantnih operacija. Već drugi dan za redom izvode 50 borbenih angažmana dnevno. Neprijatelj je aktivan u svim smjerovima", rekao je Oleksandr Štupun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije