Šta se dešava u Europi? Rusija koristi misteriozni sistem, NATO očajan

1
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u Europi? Rusija koristi misteriozni sistem, NATO očajan
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / NATO

Moguće je da Rusija koristi ‘tajni‘ sistem elektroničkog ratovanja (EW) u svojoj istočnoj eksklavi Kalinjingradu, koji bi mogao biti krivac za opetovane prijave ometanja GPS-a, koje muči članice NATO-a na istočnom krilu saveza.

"Čini se da postoji barem jedan krivac za nedavni val ometanja GPS-a iz Kalinjingrada tajanstveni ruski EW sistem zvan Tobol", naveo je Erik Kannike iz estonske softverske tvrtke SensusQ, u objavi na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Ruska eksklava Kalinjingrad, stisnuta između članica NATO-a Poljske i Litve na obali Baltičkog mora, mjesto je gdje je smješten jedan od sistema Tobol, napisao je on na društvenoj mreži.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

"Rusija poduzima velike napore u elektroničkom ratovanju i redovito ometa GPS signal na velikim dijelovima teritorija unutar Rusije i susjednih zemalja", kaže vojni stručnjak i stručnjak za oružje David Hambling.

Nekoliko zemalja, uključujući Finsku, Poljsku i Švedsku, prijavilo je ometanja GPS-a posljednjih sedmica. Švedski potpukovnik Joakim Paasikivi rekao je švedskim medijima ranije ovog mjeseca da ometanja GPS-a smatra rezultatom "učinaka ruske aktivnosti ili tzv. hibridnog ratovanja". "Čini se da dio ometanja dolazi iz Kalinjingrada i to je mjesto vjerovatan izvor", rekao je Hambling.

"Sugestija da bi ruske EW sposobnosti u Kalinjingradskoj oblasti mogle tako značajno utjecati na Poljsku i baltičku regiju je vrlo značajna", ocijenio je prošle sedmice američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW).

Rusija je eksperimentirala sa sistemom Tobol u svojim pokušajima da prekine internetski signal Starlink sistema u Ukrajini, izvijestio je The Washington Post u aprilu prošle godine, citirajući povjerljivo izvješće američke obavještajne službe u koje je list imao uvid. Pristup Ukrajine satelitskim sistemima poput Starlinka ključan je za mnoge njezine vojne i strateške operacije i komunikacije.

"Ometanje satelitske navigacije postat će još važnije jer se Rusija mora braniti od sve većeg broja ukrajinskih dalekometnih napada dronovima, poput onih koji su nedavno pogodili Sankt Peterburg", ističe Hambling. "A to bi moglo imati značajan utjecaj na civilnu upotrebu GPS-a", dodaje.

Još u martu 2022. godine, odmah na početku ruske invazije punog opsega na Ukrajinu, Finska je prijavila smetnje u GPS signala pri komunikaciji s avionima u blizini Kalinjingrada i duž finske granice s Rusijom.

"Naši piloti primijetili su smetnje u GPS-u u blizini područja Kalinjingrada u proteklih nekoliko dana", rekao je tada glasnogovornik finskog nacionalnog prijevoznika Finnair, kako je prenijela agencija Reuters.

U prvih šest mjeseci 2023. Finska agencija za saobraćaj i komunikacije (Traficom) objavila je da je primila ukupno 41 obavijest o GPS smetnjama u komunikaciji s avionima koji su letjeli u finskom zračnom prostoru.

"Svjesni smo da su čak i Estonija i Latvija pretrpjele ometanje GPS-a", navela je tada vladina agencija. Ukupno 2187 slučajeva prijavljeno je izvan Finske u prvoj polovici prošle godine, dodaje se.

Ruska vlada priopćila je krajem 2023. da je njena flota na Baltičkom moru izvela vježbe sa svojom jedinicom za elektroničko ratovanje u Kalinjingradu. Navedeno je da su izvodili vježbe "suzbijanja neprijateljske navigacije i radiokomunikacija".

Finska, najmlađa članica NATO-a, zabilježila je nove smetnje GPS signala početkom ove godine.

"Bilo je poremećaja u Baltičkom moru u blizini Kalinjingrada, u regiji Crnog mora i na Bliskom istoku, primjerice u blizini Izraela", rekao je početkom januara šef zrakoplovstva Traficoma Jari Pöntinen. No, agencija nije u mogućnosti provesti analizu koja bi objasnila prekide, naveo je tada Traficom u izjavi, piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije