FBI raskrinkao Kristinu (32) koja je zaradila bogatstvo: Bez nje bi rat u Ukrajini bio drugačiji...

1
Radiosarajevo.ba
FBI raskrinkao Kristinu (32) koja je zaradila bogatstvo: Bez nje bi rat u Ukrajini bio drugačiji...
>Foto: Instagram / Kristina Puzireva

Svjetski putujuća influencerica, 32-godišnja Kristina Puzireva, koja je na društvenim mrežama dijelila slike svojih egzotičnih putovanja, našla se pod svjetlom reflektora zbog neobičnih okolnosti.

Puzireva je nedavno priznala krivicu pred američkim sudom zbog sudjelovanja u multimilijunskoj zavjeri pranja novca povezanoj s krijumčarenjem američkih elektroničkih komponenti u Rusiju za potrebe projektila i bespilotnih letjelica.

Sudeći prema optužbama, Puzireva je koristila lažne kompanije iz Brooklyna kako bi prala novac i isporučivala elektroniku iz SAD-a u Rusiju. Ovaj slučaj dio je šireg koordiniranog napora Ministarstva pravosuđa SAD-a, nazvanog KleptoCapture, koji je usmjeren na provođenje sankcija i izvoznih ograničenja kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Puzireva, zajedno sa suprugom Nikolajem Golcevom, kanadsko-ruskim državljanima, sarađivala je s Salimdzhonom Nasriddinovim iz Brooklyna. Par je putovao iz Kanade u New York, gdje su preko lažnih kompanija kupovali elektroniku i slali je u Rusiju. Optužbe ukazuju na to da su mnoge isporučene komponente završile na ruskim bojištima u Ukrajini.

Ovaj slučaj ističe kako su američki poluvodiči, ključni elementi u vojnoj tehnologiji, nekontrolirano završavali u rukama ruskih snaga unatoč postavljenim sankcijama. Puzireva je zaradila značajan novac pranjem novca za podršku ruskom vojnom nastojanju, piše Reuters.

Unatoč tome što je predstavljala sliku glamuroznog života influencera na društvenim mrežama, Puzireva je priznala krivicu, dok njezin suprug i Nasriddinov još uvijek čekaju suđenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije