Olaf Scholz opisao situaciju u Njemačkoj: 'Zabrinjavajuće i uznemirujuće'

1
Anadolija
Olaf Scholz opisao situaciju u Njemačkoj: 'Zabrinjavajuće i uznemirujuće'
Foto: Facebook / Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je kako situaciju u njegovoj zemlji vidi kao "zabrinjavajuću".

"To je uznemirujuće. Možete osjetiti ekonomska i politička previranja u zemlji zbog ruske invazije na Ukrajinu. Također postoji osjećaj neizvjesnosti jer smo u procesu zacrtavanja našeg puta kao ekonomski jake zemlje kako bi za 20-30 godina iza sebe imali dobar posao", rekao je Scholz u intervjuu za Die Zeit

"Također možete osjetiti da je pandemija promijenila način na koji živimo zajedno. Kao rezultat toga, primjećujem veći osjećaj nelagode", dodao je Scholz.

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Na pitanje kakvu ulogu igra u imidžu vlade, premijer Scholz je rekao: "Kao savezni kancelar odgovoran sam za vladu. Tačka. Stoga bi bilo pogrešno reći da nemam nikakve veze s vladom. Nažalost, rijetko je kada bilo moguće donijeti važne odluke bez duge javne rasprave."

Ističući kako krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) šteti imidžu zemlje, Scholz je ukazao na uspon krajnje desnice u Europi.

"Svjedoci smo uspona desno-populističkih stranaka diljem Europe. Desničarski populisti su u vladi u Finskoj i podržavaju vladu u Švedskoj. Jaki su u Nizozemskoj i Belgiji, a prednjače u anketama u Francuskoj. U Španiji  je tijesno spriječena koalicija između Konzervativne stranke i desnih populista. Desničarski populisti također ostvaruju uspjehe u Portugalu i vladajuća su stranka u Italiji. Tek su se u Poljskoj stvari preokrenule. Dakle, nešto se događa u našim društvima."

Pozvao je europske zemlje da pruže veću pomoć Ukrajini, te dodao:

"Ukrajina bi trebala moći braniti svoju zemlju. Vjerujem da Europa treba učiniti više kako bi podržala Ukrajinu u odbrani vlastite zemlje. Doprinos koji su europske države do sada izdvojile za 2024. još nije dovoljno velik."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije