Scholz osudio saveznike u EU zbog 'nedovoljne' vojne podrške Ukrajini

3
Radiosarajevo.ba
Scholz osudio saveznike u EU zbog 'nedovoljne' vojne podrške Ukrajini
Foto: EPA - EFE / Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da većina zemalja Evropske unije ne isporučuje dovoljno oružja Ukrajini kako bi joj pomogli u borbi protiv ruske invazije, pozivajući saveznike da pojačaju svoje napore.

S obzirom da je američka vojna pomoć Ukrajini zaustavljena u Kongresu SAD-a, Scholz je inzistirao na potrebi da se evropska pojača, ponavljajući da će njemačka vlada podržavati Kijev dokle god bude potrebno.

Njemačka je i sama bila pod velikim kritikama u prvim mjesecima ruske invazije jer nije uspjela pojačati i pružiti Kijevu vodstvo i vojnu podršku kakva se očekuje od jedne od najvećih evropskih sila.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Sada je, međutim, jedan od najvećih dobavljača oružja i finansijske pomoći. Krajem prošle godine pristala je udvostručiti vojnu pomoć Ukrajini 2024. na osam milijardi eura.

"Koliko god njemački doprinos bio značajan, neće biti dovoljan da dugoročno osigura sigurnost Ukrajine", rekao je Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu, navodi Reuters.

Pozvao je saveznike u Evropskoj uniji da pojačaju svoje napore u vezi s Ukrajinom.

"Planirane isporuke oružja Ukrajini većine država članica EU nisu dovoljne", dodao je.

Scholz je rekao da je Berlin zatražio od EU da provjeri s pojedinim državama članicama koje isporuke planiraju jer možda nisu sve poznate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije